Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

16 Травня 2017

Переговори по Галузевій угоді - будуть продовжені!

Як відомо, понад два місяці тривають переговори щодо внесення змін та доповнень до Галузевої угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, іншими державними органами, власниками ( об'єднаннями власників ), що діють у вугільній галузі, і всеукраїнськими профспілками вугільної промисловості.

З 10 по 12 травня поточного року було проведено черговий раунд переговорів по Галузевій угоді. Розглядалося питання підвищення заробітної плати всім працівникам вугільної промисловості, що знаходяться у сфері дії Галузевої угоди.

Слід зазначити, що основною метою переговорів, розпочатих за ініціативи Укрвуглепрофспілки, - є підняття престижності шахтарської праці,- зокрема, підвищення заробітної плати щахтарям.

Тому головною проблемою на переговорах став розмір мінімальної гарантії в оплаті праці. Профспілка працівників вугільної промисловості України запропонувала свій підхід з розрахунку тарифної ставки ( окладу, посадового окладу).

При цьому, мінімальними гарантіями в оплаті праці обов'язковими для всіх підприємств галузі , які знаходяться у сфері дії Угоди, є розмір тарифної ставки ( мінімального окладу) робітників першого розряду, що розраховується із встановленого розміру мінімальної годинної тарифної ставки, яка визначається на основі збільшеного на 40% законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, та збільшеної на коефіцієнти: 3, 2 - на підземних роботах і 1,5 - на роботах на поверхні шахт.

У зв'язку з тим , що Сторонам не вдалося знайти узгоджене рішення по даному питанню, переговори по підписанню Галузевої угоди призупинено на період до остаточного узгодження компромісної позиції на рівні перших керівників Сторін – підписантів Галузевої угоди.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net