Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

18 Травня 2017

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект по пенсійну реформу.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні Уряду 17 травня представив основні положення проекту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій», який формує засади запропонованої Урядом пенсійної реформи та, в разі ухвалення українським Парламентом, дозволяє вже з 1 жовтня 2017 року підвищити пенсії 9 млн українським пенсіонерам.

Презентуючи проект пенсійної реформи, Прем'єр – міністр України повідомив, що ця пенсійна реформа не передбачає підвищення загального віку виходу на пенсію, але при цьому змінюється до 25 років розмір страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. При цьому, законопроектом передбачається можливість компенсації відсутнього страхового стажу шляхом внесків за відсутні роки до Пенсійного фонду, але не більше 5 років.

Уряд також передбачив скасування особливих умов виходу на пенсію, крім військовослужбовців. У цьому контексті передбачено замінити механізм відшкодування пенсій за віком на пільгових умовах на сплату роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 та 7 % за працівників, зайнятих на роботах, передбачених списками № 1 та №2.

У ході презентації, Глава Уряду відзначив, що завданням Кабінету Міністрів був і залишається розвиток національної економіки та можливість віддати українським громадянам те, «що належить їм по праву». Кабінет Міністрів запропоновано скасування обмеження (85 %) виплати пенсій працюючим пенсіонерам.

В законопроекті про реформу пенсійної системи надається важливе значення «осучасненню пенсій» .

Запроваджується нова формула нарахування пенсій за єдиним підходом для « старих» і « нових» пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764, 40 грн. ( раніше – в залежності від року призначення пенсії від 1197, 91 грн. до 3 764.40 грн.), тобто показник, за яким буде нараховуватися пенсія збільшиться майже в тричі, що надасть можливість уникнути існуючу дискримінації за роком виходу на пенсію коли розмір пенсій за однаковим розміром страхового стажу та заробітку відрізнявся більш ніж у три рази.

Крім того, Уряд закладає можливість щорічної автоматичної індексації пенсій для захисту від інфляції та системного їх перерахунку, що сприятиме росту добробуту громадян та сталості пенсійної системи.

В ході презентації Прем'єр – міністр також анонсував, що друге підвищення соціальних стандартів, а саме прожиткового мінімуму, пропонується провести на 5% не з 1 грудня, як це було передбачено в Державному бюджеті на 2017 рік , а вже з 1 жовтня поточного року.

Глава Уряду закликав Президента України скликати Раду реформ для схвалення проекту закону про реформу пенсійної системи. І тільки після цього направити даний документ для схвалення до Парламенту.

Слід зазначити, що текст законопроекту до цього часу ніде не оприлюднено для обговорення з громадськістю.

Разом з тим , Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вирішив провести 7 червня 2017 року парламентські слухання на тему: "Пріорітетність додержання страхових засад при реформуванні пенсійної системи".

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net