Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

7 Листопада 2017

Зустріч Прем'єр-міністра України з лідерами профспілок



Сьогодні, 7 листопада у будинку Уряду відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з представниками всеукраїнських профспілок та їх об’єднань за участі керівників відповідних міністерств і відомств.

На початку зустрічі виступили Голова Уряду Володимир Гройсман та Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, які охарактеризували стан справ в реальному секторі економіки, у соціальній сфері та визначили основні напрямки діяльності урядових структур і профспілкових організацій по вирішенню нагальних питань.

Одним із головних було розглянуте питання «Про проект Державного бюджету України на 2018 рік».

Першим було надано слово голові Укрвуглепрофспілки. У своєму виступі Віктор Турманов зосередив увагу на внесенні змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо збільшення на 522 млн. грн. державної підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції та підтримки відповідного Законопроекту, поданого народним депутатом України Михайлом Бондарем (реєстр. № 7253 від 02.11.2017 р.).

Голова Профспілки наголосив на необхідності врахування конкретних пропозицій Укрвуглепрофспілки щодо визначення проектних показників Державного бюджету на 2018 рік по відповідних бюджетних програмах.

Прем’єр-міністр України на запит голови Профспілки Віктора Турманова надав доручення Міністру фінансів і Міністру енергетики та вугільної промисловості України стосовно розгляду спільно з Профспілкою наданих пропозицій. З цього питання особисто Прем’єр-міністру України було вручено відповідне звернення, в якому визначено:

Згідно до граничних обсягів, доведених Мінфіном України щодо підготовки бюджетних запитів до проекту державного бюджету на 2018 рік на вугільну галузь передбачено лише 4 бюджетні програми:

Ліквідація збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств - 752,9 млн. грн.;

Гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах - 290,0 млн. грн.;.

Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних
підприємствах - 100 млн.грн.;

Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» - 10 млн. грн..

Тому, загальна сума видатків у проекті Закону на підтримку вугільної галузі
становить 1 152,9 млн. грн.. Такі обсяги бюджетного фінансування не дозволять провести реформи, а призведуть до фінансового краху більшості шахт та значних соціально-економічних потрясінь з непередбачуваними наслідками в шахтарських регіонах.

В даній ситуації реформування вугільної галузі неможливе без належного фінансування капітальних вкладень і технічного переоснащення, стабілізації роботи вугільних підприємств, і насамперед – повного погашення заборгованості із заробітної плати працівникам та подальшої її сталої виплати у повному обсязі.

Для створення сприятливих умов на нетривалий термін (1,5-2 роки), з метою подальшого активного реформування державного сектору вугільної промисловості шляхом його оптимізації та реструктуризації, необхідно згідно розрахунків Міненерговугілля України передбачити у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» на потреби вугільної галузі наступні обсяги фінансування за бюджетними програмами:

Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості - 846 млн. грн.;

Гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах - 359 млн. грн.;

Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції - 3047 млн. грн.;

Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних
підприємствах - 200 млн. грн.;

Державна підтримка будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств - 3 500 млн. грн.;

Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» - 600 млн. гривень.

На завершення Голова Профспілки висловив надію на подальшу співпрацю з Урядом України у напрямку вирішення нагальних проблем вугільної галузі.

По результатах даної зустрічі буде складено відповідний Протокол, зміст якого буде викладений у подальшій інформації.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net