Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

4 Січня 2019

Нарада в Міненерговугілля України

Сьогодні, 4 січня, за ініціативи голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктора Турманова в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України під головуванням Міністра Ігоря Насалика відбулася нарада. В нараді взяли участь керівники державних вугледобувних підприємств та представники галузевих профспілок. На нараді було розглянуто питання про ситуацію у вугільній галузі у зв’язку зі вступом в дію Закону України « Про ринок електричної енергії».

Зі вступним словом виступив Міністр Ігор Насалик який зазначив:
«Як відомо, з 1 січня 2019 року даний Закон вступив в дію і, який передбачає новий механізм постачання та розрахунків електричної енергії на державні вугледобувні підприємства. І з цього приводу на всі державні вугледобувні підприємства була направлена відповідна телеграма. І тільки декілька державних підприємств зреагували на дану телеграму».

В нараді також взяли участь представники компанії « Укрінтеренерго», яка визнана Кабінетом Міністрів України постачальником останньої надії. Представники компанії поінформували присутніх про механізм укладення договорів на постачання електроенергії між компанією та державними вугледобувними підприємствами. Зокрема, було зазначено, що договір укладається на 90 днів, і вразі, коли державне підприємство за цей період знайде нового більш вигідного постачальника електроенергії , то воно може заключити з ним договір, але при умові - відсутності боргів на поставлену електроенергію. Також було повідомлено, що компанія « Укрінтеренерго» у разі несплати рахунків за надану послугу спочатку попереджує про обмеження споживання електроенергії, а потім – відбувається загальне відключення.
В даному заході взяв участь представник ДВП « Держвуглепостач», який надав інформацію присутнім стосовно боргів державних вугледобувних підприємств перед даним підприємством. Було зазначено, що на даний час ці борги становлять 444 млн. грн.

В свою чергу Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик надав доручення заступнику Міністра Анатолію Корзуну та керівнику департаменту Міненерговугілля Олександру Владиченку розробити на протязі місяця механізм взаєморозрахунку між ДВП « Держвуглепостач» та державними вугледобувними підприємствами для погашення наявних боргів.

Заслухавши дану інформацію перед присутніми виступили керівники державних вугледобувних підприємств, які охарактеризували ситуацію на підприємствах з приводу підписання договорів на постачання електроенергії.

В ході обговорення даного питання свої зауваження та застереження висловили представники Укрвуглепрофспілки ( Бабіч В. М., Сиротюк Р. П., Іванішин В. Т., Подгорний В. В., Челюбеєв В. М.). Зокрема, вони наголосили на тому, що в разі відключення електроенергії на державних вугледобувних підприємствах деякі шахти будуть затоплені протягом 3-4 годин і це призведе до незворотніх наслідків.


Виступаючи на даній нараді голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов в котре зазначив , що питання фінансування вугільної галузі порушувалося на зустрічі 25 жовтня 2018 року з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Віктор Турманов наголосив на терміновому прийнятті Верховною Радою України Законопроекту про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" щодо безперебійного постачання електричної енергії деяким суб'єктам господарювання державної та комунальної форми власності ( реєстраційний №9418, автор – народний депутат України Михайло Бондар та інші), який дозволить на перехідний період зменшити навантаження на державні вугледобувні підприємства стосовно сплати рахунків за спожиту електроенергію.

Також голова Профспілки висловив пропозицію: підготувати та направити звернення до Президента України , Прем´єр - міністра України, голови Верховної Ради України за підписом двох лідерів Профспілок та керівників державних вугледобувних підприємств стосовно ситуації, що склалася у вугільній галузі зі вступом в дію Закону України « Про ринок електричної енергії».

Підводячи підсумки наради Міністр Ігор Насалик зазначив, що дане питання буде озвучене на найближчому засіданні Уряду і Міністерством будуть підготовані та надані до Кабінету Міністрів України пропозиції щодо даної ситуації у вугільній галузі.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net