Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

14 Лютого 2019

Монетизація субсидій : в Кабінеті Міністрів України розповіли, коли і як можна буде отримати гроші на руки, – Геннадій Зубко

В кінці грудня минулого року Уряд України затвердив механізм монетизації субсидій для споживачів.

«4,2 млн домогосподарств України сьогодні мають можливість отримати субсидію, з яких 70% – це пенсіонери. 1,2 млн субсидіантів – це працездатні люди, але вони наразі потребують допомоги від держави. Основна мета запровадження монетизації субсидій – це захистити людей і навчити їх управляти своїм енергоспоживанням. Раніше під час клірингових розрахунків субсидіант не цікавився нарахуваннями в платіжках за комунальні послуги: скільки було спожито, обов’язковий чи рекомендований платіж, якість наданих послуг тощо. Зараз ми прибираємо монополіста з ланцюга розрахунків за ЖКП, даємо можливість людям управляти своїм споживанням, а також за рахунок економії субсидій направляти кошти на впровадження енергоефективних заходів у своєму будинку», – наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець розповів, що субсидія розраховуватиметься на основі соціальних норм споживання, тарифів та доходу домогосподарства. Пенсіонери отримуватимуть субсидію з 4 по 25 число щомісяця разом з пенсією – на існуючі пенсійні картки або готівкою через поштові відділення чи кур’єром Укрпошти додому. Громадяни не пенсійного віку отримуватимуть першу субсидію грошовим переказом через платіжну систему «Швидка копійка». Для цього необхідно звернутись до будь-якого відділення Ощадбанку з документом, що посвідчує особу.

Геннадій Зубко підкреслив, у разі якщо субсидія перевищуватиме рахунки на ЖКП, наприклад, коли у будинку були проведені заходи з енергоефективності, зекономлена частина може бути використана на власний розсуд (в тому числі на погашення кредиту на енергоефективні заходи). Тому отримувачі субсидій матимуть повноцінну мотивацію до заощадження, участі в програмах Фонду енергоефективності та «теплих кредитах» і додатковий фінансовий ресурс.

«Монетизація субсидій, з одного боку, змусить комунальні підприємства налагодити діалог зі споживачами, а отже, відповідати за якість наданих послуг. З іншого – відновить платіжну дисципліну громадян за спожиті послуги. Я не хвилююсь за субсидіантів-пенсіонерів, які завжди вчасно сплачують за ЖКП. Щодо 30% працездатних українців – якщо протягом двох місяців вони не сплатять за послуги, їх або позбавлять субсидії або вони будуть переведені на безготівкову форму», – зазначив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, в Державному бюджеті на 2019 рік закладено 55 млрд грн на субсидії. З них 25 млрд грн буде переказано «живими коштами» субсидіантам, 30 млрд грн – кліринговими розрахунками.

По матеріалам Урядового порталу .

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net