Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

11 Квітня 2019

З труднощами справлялися разом

У 178 пунктах колективного договору між ДП «Торецьквугілля » і теркомом профспілки зосереджені всі основні моменти шахтарської життєдіяльності: соціальної сфери, охорони праці, нормування та оплати праці, кадрової політики. Тому на виконання взятих взаємних зобов'язань спрямовані всі зусилля як адміністрації держпідприємства, так і територіальної організації.

05 квітня 2019 р. делегати від усіх відокремлених підрозділів ДП «Торецьквугілля » і профкомів зібралися на конференцію трудового колективу, щоб підвести підсумки спільних дій, метою яких була реалізація внесених до Колективного договору пунктів.


У цифровому еквіваленті результат проведеної в 2018 році роботи виглядав так: з 178 пунктів виконані 174 або 97% частково виконані і шахтами видобуто 252 тис. тонн вугілля , пройдено 1834 метрів виробок при плані 1800 метрів. Про це делегатам від імені робочої комісії доповіла начальник відділу з питань трудових відносин, оплати і нормування праці Т.Васякіна. Крім цього Т.Васякіна поінформувала присутніх про внесені зміни в розділи оплати праці, преміювання та інші.

Потім слово було надано генеральному директору ДП «Торецьквугілля » В.А.Юхименко, який головний акцент у своєму виступі зробив на найгостріших і проблемних моментах робот державного підприємства в минулому році.Зокрема, було наголошено, що ДП «Держвуглепостач» протягом багатьох місяців не розраховувався з ДП « Торецьквугілля» за відвантажену вугільну продукцію, що привело до заборгованості на 1 січня 2019 року в 107 млн.грн.! З кризової ситуації був знайдений вихід: вугілля почали відправляти за прямими договорами з реальною передоплатою за нашу вугільну продукцію. Генеральний директор висловив подяку трудовому колективу за підтримку в такого рішення. Це дало можливість вкласти 35 млн.грн. в технологію і «закрити» найвужчі і аварійні місця виробництва
Генеральний директор наголосив, що важливості виконання «Комплексної програми підвищення стану безпеки праці ...», назвав суму коштів державного підприємства , вкладених в її реалізацію. Це - 9,8 млн. грн або 3,8% від Фонду оплати праці при нормі 3,0% . У 2017-му році на охорону праці було виділено 5 млн . грн., в 2018 - ні копійки!

Розмір і виплата заробітної плати - ці показники завжди були одними з головних пріоритетів роботи керівництва ДП. Тричі на рік проводили згідно встановлених законодавством розмірів прожиткового мінімуму перехід трудящих на нові умови оплати праці В інтересах робітників переглядалися положення про преміювання робітників основних професій забійників, машиністів гірничо-виймальних машин, гроз і прохідників. Розміри премій диференціювалися в залежності від продуктивності праці і збільшувалися їх граничні розміри до 100%.

З листопада 2018 року збільшили заробітну плату всім працівникам ДП
«Торецьквугілля» шляхом встановлення доплати в розмірі 20% тарифної ставки (окладу), посадового окладу за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров'я у зв'язку з перебуванням в зоні проведення АТО і ООС. Виконання намічених заходів дозволило збільшити заробітну плату трудящим державного підприємства в грудні 2018 року до грудня 2017 року на 1744 грн. або на 20,2%.

В результаті проведених заходів заробітна плата в 2018 році в порівнянні з 2017 роком склала: забійника -16492 грн. (Збільшився на 28,8%), ГРОЗ- 11612 грн.( зб. на 14,6%), проходчіка- 11955 грн. (зб. на 20,8%).

В своєму виступі генеральний директор підприємства зупинився на катастрофічній ситуації, яка склалася на сьогоднішній день з енергозабезпеченням державних вугледобувних підприємств. Відповідно до нового Закону України «Про ринок електричної енергії» з 1 січня 2019 року ДП «Торецьквугілля » в числі інших вугільних підприємств, не вдалося через сайт державних закупівель та переговорній процедурі укласти договори на постачання електроенергії з постачальниками на умовах вільних цін. Тому згідно зі ст 64 цього Закону ДП «Торецкуголь» було змушене приєднатися через публічний договір до постачальника «останньої надії» «Укрінтеренерго» на кабальних умовах - 30% подорожчання тарифу і 100% передоплати.

«Постачальник останньої надії» не має право поставляти електроенергію понад 90 днів, тому з 31 березня закінчилася дія цього договору. Вже з 1 квітня почалася хвиля поетапних відключень на шахтах. У зв'язку із заборгованістю за спожиту електроенергію перед постачальниками і, не маючи коштів для 100% -ї передоплати (передоплата в квітні 38 млн. грн.), нові постачальники відмовляються укладати договір на поставку електроенергії. На сьогодні, на жаль, питання не вирішене.
Стосовно кадрової політики держпідприємства, В. Юхименко зазначив, що на 1 січня 2019 року чисельність працівників підприємства склала 2794 чол., з них по шахтах 2481 чоловік. За 2018 рік з підприємства звільнилося 482 трудящих. Постійно не вистачає забійників (- 5 чол.), гірників очисного забою (- 49 чол.), прохідників (- 37 чол.). Переведено з інших професій в забійники 13 чол., в гірники очисного забою прийнято 16 чол., в прохідники 10 чол. Плинність кадрів у 2018 році склала 3,2 відсотка.

Також на засіданні були озвучені питання соціальної сфери Так, в 2018 році було вивезено 13249 тонн вугілля 2334 вуглеотримувачам, в тому числі вуглеотримувачам шахт «Північна» і «Південна». З 15 березня поточного року вже почалася виписка вугілля за 1-е півріччя. За минулий рік було оздоровлено +1844 людини. На базі відпочинку ОК «Шахтар» відпочило 947 чол., з яких працівників ДП «Торецьквугілля » - 535 (57%). У дитячому закладі оздоровлення та відпочинку ОК «Шахтар» в період літніх канікул побували і поправили здоров'я 897 дітей, в т. ч. дітей працівників ДП «Торецьквугілля» - 183 особи.

Потім було заслуханозвіт другого підписанта колективного договору В.П.Щербаня, голови територіальної організації Профспілки, який на початку виступу коротко поінформував про виконання заходів по реалізації пропозицій і зауважень, висловлених на конференції трудового колективу 31 липня 2018 р Розроблені заходи складалися з 12 пунктів, на сьогоднішній день 7 пропозицій виконані , щодо виконання інших заходів ведеться робота як з боку господарників, так і профспілковою стороною.

Для досягнення цілей захисту прав і інтересів працюючих, терком Профспілки звертався в усі виконавчі і законодавчі органи влади, обласні та місцеві органи, міністерства, організовував делегації і брав участь у Всеукраїнських та галузевих акціях протесту. Багато в чому завдяки саме такій активній позиції профспілки гірників були вирішені найболючіші і насущні проблеми життєдіяльності шахтарів.

Однією з головних завдань профспілки є боротьба за гідне життя наших трудящих. А гідне життя визначається рівнем заробітної плати, і системна робота теркому профспілки в цьому напрямі принесла свої результати . У 2018 г. в 3 рази підвищувалися тарифні ставки і оклади відповідно до прийнятого законодавства, і в цілому рівень заробітної плати по підприємству збільшився в порівнянні з 2017 роком на 13,7%. Проводилися заходи щодо зміни розмірів премії гірникам, завдяки генеральному директору вдалося збільшити межу премії забійникам. В.П.Щербань зазначив, що була надія на те, що ці зміни, крім підвищення заробітної плати, дозволять збільшити видобуток вугілля, однак цього не сталося. На сьогоднішній день з 84 забійників на шахті «Торецька» 37 або 43,4% не виконують норму виробки , з яких 24 виконують норму виробки тільки на 70%. На шахті «Центральна» з 134 забійників - 21 або 15,6% не виконують норму виробки , з яких 12 виконують норму тільки на 70%. І тут в роботі по зміцненню трудової і виробничої дисципліни Профспілки не повинні стояти осторонь.

Питання безпеки шахтарської праці є пріоритетними і в роботі профспілкових органів. Ситуація, що склалася останнім часом зі збільшенням травматизму, в тому числі і смертельного, хвилюють кожного будь то господарник чи профпрацівники. З цього приводу В.П.Щербань сказав: «дотримання техніки безпеки на виробництві має бути на першому місці, а на другому - виконання наряду. Слід вселяти людям пріоритетність особистої безпеки на виробництві. Тому необхідно ставити на чільне місце роботу з людьми, створення таких умов, які б сприяли зниженню травматизму».

В ході засідання було наголошено , що у 2018 р. терком Профспілки надавав правову допомогу з питань законодавства про працю. На всіх шахтах ДП «Торецьквугілля » розроблені графіки поетапного погашення заборгованості по щорічних відпустках , на контроль адміністрації і профкомів відокремлених підрозділів поставлено питання щодо недопущення утворення заборгованості но наданні відпусток всім категоріям працівників. Питання щодо дотримання трудового законодавства розглядалося на засіданнях президії Торецька територіальної організації, і робота по недопущенню накопичення заборгованості в даній сфері дає позитивні зрушення.

Велику допомогу надавав терком Профспілки в підготовці і проведенні оздоровчого сезону, зміцненні матеріально-технічної бази оздоровчих об'єктів ДП «Торецьквугілля ».

«Торецький терком Профспілки завжди був і залишається рівноправним партнером господарників в роботі щодо поліпшення умов праці гірників, захисту їх соціальних прав і гарантій. Тому необхідно ще раз відзначити, що отримані показники - це результат загальної, непростої, систематичної діяльності як адміністрації, так і Профспілки,які спрямовані на поліпшення виробництва, його стабільності, безпечних і комфортних умов праці гірників. Головним вектором для цього служить колективний договір» - резюмувавголова теркому .

В обговоренні звітів взяли участь В.Каменев, заступник директора з ОП шахти «Центральна», Тараданчік, директор ОК «Шахтар», В. Воробйов, головний інженер шахти «Північна». Делегати визнали роботу конференції задовільною.
Генеральний директор В. Юхименко і голова теркому Профспылки В. Щербань підписали внесені зміни в Колективний договір.



По матеріалам Торецької територіальної організації /Профспілки.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net