Профспілка працівників вугільної промисловості України

Версія для друку

18 Грудня 2017

Вугільна галузь: частина проблем вирішена, але йде боротьба за бюджет-2018.

Відбулася зустріч ради голів і профспілкового активу гірників Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки. На початку зустрічі голова теркому профспілки В. П. Щербань, поділився планами роботи Профспілки до кінця поточного року, а потім поінформував присутніх про поїздку до Києва, яка відбулася минулого тижня.

Зокрема він зазначив, що регулярні спільні дії теркому профспілки та адміністрації ДП «Торецкуголь» все-таки ж дають певні результати у вирішенні накопичених проблем вугільної галузі міста.

За словами В. П. Щербаня позитивним моментом зустрічей, листів і звернень до ЦК Укрвуглепрофспілки, Міненерговугілля є той факт, що тільки працівникам нашого держпідприємства виплачена повністю заробітна плата за жовтень, у інших вугільних об'єднаннях у шахтарів є заборгованість по виплаті заробітної плати. Не такі райдужні перспективи на останній місяць року, так як в ДП «Торецкуголь» при більш 40 мільйонах гривень активів за відвантажене вугілля, чекають їх надходжень на рахунок держпідприємства. В зв'язку цим була організована зустріч наших представників з керівництвом Укруглепостач, де В. П. Щербань порушив це питання і попросив повернути хоча б 4 млн. грн., які вкрай необхідні на ремонт двигуна на шахті «Центральна», на придбання лісоматеріалів і інші важливі аспекти виробничої діяльності шахт держпідприємства.


Делегацію, до якої входили голови профкомів шахт «Центральна» та «Торецька», також прийняв заступник міністра А. В. Корзун, який з розумінням поставився до проблем гірників міста Торецька і пообіцяв свою підтримку в питанні коригування завищеного плану на 2018 рік по вуглевидобутку, який передбачав цифру в 330 тис. тонн, що не мають під собою фактичних виробничих підстав.


Поділився В. П. Щербань гарною новиною, що в результаті наполегливості
голови Укрвуглепрофспілки В. І. Турманова та ряду народних депутатів
Верховна Рада прийняла законопроект про виділення на вугільну галузь
додаткових 300 млн. грн., з яких 18 млн. призначені для «Торецкугля». Цих бюджетних грошей вистачить на виплату зарплати за листопада підземним робочим, і 1,7 мільйона перейдуть на грудень. Гостро стояло питання на всіх зустрічах про Держюджет-2018, в якому передбачено всього 1,4млрд. грн. і не передбачені кошти на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукцї і технічне переоснащення шахт.

Звичайно, у керівництва держпідприємства викликало занепокоїння прийняте рішення про створення ДП «Національна вугільна компанія»,що передбачає об'єднання всіх шахт в одне підприємство іцентралізацією його в Києві. На жаль, всі пропозиції від «Торецкугля»,які мають під собою реальну практичну основу, в Проекті реформування не були враховані. Не вказано також у дорожній карті цієї реформи про виділення коштів на погашення мільярдних боргів вугільних підприємств за електроенергію, що нівелює перспективу розвитку вугільної галузі. У постанові Кабміну, яке В. П. Щербань зачитав на зустрічі, є пункти про те, що даний проект реформування не потребує громадського обговорення, узгоджений з профспілками, що викликало обурення у профактиву.

При всьому цьому голова теркому Щербань В. П. закінчив нараду із закликом не піддаватися паніці і налаштовуватися на продуктивну роботу.

© 2008–2024 Профспілка працівників вугільної промисловості України

Адреса Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України:

01042, г. Київ, бульвар Дружби Народів, 5, к. 526;
тел. (044) 528-90-29;
E-mail приймальні: prupukuiv@ukr.net