зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

30 Квітня 2024
ЗАХОДИ ДО ДНЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ В УКРАЇНІ
За традицією, з нагоди Дня охорони праці, що відзначається в Україні щороку, 28 квітня, заступником Голови ФПУ, Головою Профспілки будівельників України Андреєвим В.М., спільно із представниками департаменту охорони праці ФПУ, Профспілки металургів та гірників України, Профспілки працівників вугільної промисловості України вшановано пам'ять загиблих на виробництві та покладено квіти до меморіального обеліску у парку «Відрадний» Солом'янського району м. Києва.


Цього року церемонія вшанування пам’яті проведена спільно із соціальними партнерами – Міністерством економіки України та Державною службою України з питань праці.

У події взяли участь директор Департаменту праці та зайнятості Мінекономіки Поклонський Р.І., Голова Держпраці Дегнера І.А., заступник Голови Держпраці Горбатюк А.В., інші посадові особи Служби та керівник Центрального міжрегіонального управління Держпраці Семчук Р.І.

За доброю традицією, на честь працівників, які віддали своє життя на роботі, учасники церемонії висадили біля меморіалу кущі бузку, які стануть окрасою Алеї пам’яті загиблим на виробництві.


Після церемонії, проблемні питання стану охорони праці в Україні, виробничого травматизму та професійних захворювань обговорені на Всеукраїнському круглому столі на тему: «Дані, які мають значення. Роль статистики у безпеці праці: проблеми, виклики та перспективи», який організовано Держпраці. Круглий стіл проведено у залі засідань адміністративної ради НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського», у змішаному форматі офлайн та онлайн.

У круглому столі взяли участь представники Мінекономіки України, керівники та посадові особи Держпраці, начальники міжрегіональних управлінь Держпраці, представники організацій профспілок та роботодавців, вищих навчальних закладів та інші.
У вітальному слові Ігор Дегнера зазначив важливість розгляду та вирішення питань охорони праці, особливо в умовах воєнного стану, наголосив на основному векторі реалізації державної політики у цій сфері, направленому на покращення безпеки та умов праці працівників, підвищення рівня їх соціального захисту та максимальне зниження рівня виробничого травматизму і професійної захворюваності.

Голова Держпраці зауважив, що оскільки за кожною цифрою у статистиці смертельного травматизму стоїть людське життя, втрата годувальника, трагедія, нашою спільною задачею є «нульовий рівень» виробничого травматизму та «нульовий рівень» толерантності до приховування нещасних випадків.

Головною метою заходу було обговорення зростання рівня прихованого травматизму, проблем, які виникають при розслідуванні нещасних випадків на виробництві, обліку цих випадків та необхідності спільного пошуку шляхів вирішення цих питань.

Василь Андреєв у своєму виступі подякував організаторам заходу за привернення уваги суспільства до питань безпеки та здоров’я працівників на роботі.

Важко перелічити всі теми, що були обговорені учасниками заходу: від ролі статистики у безпеці праці, проблемних питань розслідування інцидентів, нещасних випадків й профзахворювань до впровадження політики психосоціальної підтримки на робочих місцях та ментального здоров’я працівників.

Протягом 3-х годин фахова спільнота мала нагоду поспілкуватися один з одним та, окрім нагальних питань, обговорити перспективи внесення змін до нормативно-правових актів з питань охорони праці.

Під час круглого столу представники держави, роботодавців та профспілок продемонстрували готовність до конструктивного соціального діалогу та спільної діяльності, спрямованої на захист прав і гарантій працівників у сфері охорони праці.

За матеріалами Департаменту охорони праці апарату ФПУ
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная