зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

24 Червня 2024
Щодо відновлення права потерпілих на виробництві на соціально-медичні послуги
Змінами до законодавства з питань соціального страхування, які набрали чинності з 1 січня 2023 року, звужено права осіб, потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві, зокрема щодо забезпечення їх в повному обсязі необхідним лікуванням, лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

СПО об’єднань профспілок підтримав внесені на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України законодавчі ініціативи, спрямовані на вирішення питання поновлення діючого раніше переліку соціально-медичних послуг потерпілим особам, зокрема, проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо підвищення рівня соціального захисту застрахованих осіб та потерпілих внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання, особливо осіб з інвалідністю», (реєстр. №9214 від 17.04.2023 р., опрацьовується профільним Комітетом ВРУ). При опрацюванні проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо відновлення права потерпілих осіб внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на належний рівень соціального захисту» (реєстр. №9417 від 26.06.2023 р., опрацьовується профільним Комітетом ВРУ), СПО об’єднань профспілок внесено пропозиції щодо передбачення ним повного відшкодування потерпілим шкоди, завданої внаслідок нещасного випадку на виробництві, та необхідності проведення обговорення зазначеної проблеми із зацікавленими сторонами та їх законодавчого врегулювання.

Створеною на виконання рішення Ради ФПУ від 21 грудня 2023 року робочою групою опрацьовано профспілкові законодавчі пропозиції щодо фінансування в повному обсязі постраждалим на виробництві витрат на лікування, лікарські засоби і медичні вироби. Відповідні пропозиції було внесено через народного депутата України Івченка В.Є. до урядового законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування», реєстр. №10017, (прийнятого 25.04.2024 в першому читанні), для врахування їх при доопрацюванні законопроекту до другого читання. Внесені пропозиції відстоюються фахівцями від ФПУ під час засідань відповідної робочої групи, створеної при профільному Комітеті ВРУ. Робота триває.

Окремого законопроекту щодо відновлення діючого раніше порядку забезпечення соціально-медичними послугами потерпілих на виробництві Урядом не опрацьовується. За наявною інформацією, Мінсоцполітики опрацьовуються пропозиції щодо комплексної реформи соціального захисту осіб з інвалідністю, а також потерпілих на виробництві (в частині пенсійного забезпечення, страхових виплат, реабілітації та з інших питань).

Джерело: Управління соціального страхування
і пенсійного забезпечення апарату ФПУ
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная