зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

11 Липня 2024
ПОРЯДОК ПОДАННЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО ТРУДОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКА ОНОВЛЕНО
З 08.06.2024 р. роботодавці в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України мають можливість у режимі реального часу подавати відомості про трудову діяльність працівника.

Таке нововведення було запроваджено на виконання постанови Уряду від 05.06.2024 р. № 650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» (далі — Постанова), згідно з якою Пенсійним фондом України забезпечено інформаційну взаємодію між реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Відтепер для подання відомостей через кабінет страхувальника пункт меню «Комунікації з ПФУ» доповнено опцією «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)»/«Повідомлення про зміни в трудових відносинах».

Згідно з вищезазначеною Постановою, страхувальники повинні подавати засобами порталу електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) (далі — вебпортал) інформацію про прийняття працівника на роботу, переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасового припинення/відновлення дії трудового договору. Вказані дані повинні надаватися не пізніше наступного дня за датою події.

Звертаємо увагу, що Пенсійний фонд України зазначає, що у зв’язку з впровадженням функціоналу вебпорталу, до 15 липня 2024 року необхідно подати інформацію про рух обліку працівників, що мають бронювання, за попередній період з моменту опублікування Постанови в «Урядовому курʼєрі» (08.06.2024).

При заповненні звіту необхідно вказати порядковий номер місця трудових відносин — унікальний номер підприємства (установи), однаковий для всіх записів паперового документу про трудові відносини по одному підприємству (установі), незалежно від зміни назви організації, що відбувалися в період перебування застрахованої особи у трудових відносинах з цим підприємством (установою). Тобто цей параметр є порядковим номером місця роботи особи відповідно до документів про облік трудового стажу, наприклад, трудової книжки, і при подальшому поданні такої звітності страхувальником у конкретного працівника не змінюється.

У разі подання роботодавцем зазначених відомостей через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України дані в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування оновлюються впродовж доби.

Крім того, роботодавець отримав можливість одержувати інформацію з РЗО про:

- осіб, які на момент формування запиту перебувають у трудових відносинах з роботодавцем – пункт меню «Комунікації з ПФУ»/«Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)»/«Запит на отримання переліку осіб працюючих у страхувальника»;

- особу, за період перебування у трудових відносинах з роботодавцем (інформація формується за періоди починаючи з 2011 року) – пункт меню «Комунікації з ПФУ»/«Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)»/«Запит на отримання інформації про трудові відносини по особі».

Також нагадуємо, що страхувальник в особистому кабінеті за допомогою пункту меню «Відділ кадрів» має можливість підтримувати в актуальному стані дані про уповноважених спеціалістів, яким надається право перегляду та введення відомостей про трудові відносини працівників. Для доповнення списку таких спеціалістів призначено кнопку «Додати». Уповноважений спеціаліст, який має КЕП службової особи юридичної особи (керівник, головний бухгалтер, спеціаліст кадрової служби), де прописано його РНОКПП та код ЄДРПОУ роботодавця, зможе увійти в кабінет страхувальника, переглянути відомості про трудові відносини працівників та ввести нові.

За матеріалами Департаменту правового захисту апарату ФПУ
Правовая защита | Направления деятельности | главная