зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

11 Квітня 2024
ПРО ОДНОРАЗОВІ ВИПЛАТИ СІМ’Ї ПОТЕРПІЛОГО ВНАСЛІДОК НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ НА ВИРОБНИЦТВІ
У разі смерті працівника внаслідок нещасного випадку на виробництві його сім’ї передбачені разові та щомісячні страхові виплати, розміри та умови здійснення яких визначено Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон).

Слід нагадати, що постановою правління Фонду соціального страхування України від 25.02.2021 №7 було внесено доповнення до пункту 5.1 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду 19.08.2018 року №11, якими передбачено, що для отримання одноразової допомоги сім’єю потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві, зокрема, його дружиною (чоловіком) або дитиною, реєстрація їх місця проживання повинна співпадати з реєстрацією місця проживання померлого потерпілого. Цими змінами фактично були звужені законодавчо визначені права застрахованих осіб у цій сфері, що викликало відповідні звернення профспілкових організацій.

Федерація профспілок України зверталась до Фонду соціального страхування, Міністерства соціальної політики та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо усунення зазначених порушень шляхом приведення положень Порядку №11 до норм Закону.

Уповноваженим Верховної Ради України було підтримано пропозиції Федерації профспілок і запропоновано Мінсоцполітики підготувати необхідні зміни до зазначеного Порядку. Але внесення таких змін затрималось через початок повномасштабного вторгнення рф в Україну та ліквідацію Фонду соціального страхування. Проте це питання постійно знаходилось на контролі у ФПУ.

На виконання Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», в редакції Закону України від 21 вересня 2022 року №2620-IX, який набрав чинності з 1 січня 2023 року, Пенсійним фондом України було підготовлено і затверджено Порядок призначення, перерахування, та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (постанова правління №4-1 від 26.01.2024р.).

Зазначеним Порядком не передбачено норми, що для отримання одноразової допомоги на сім’ю дружиною (чоловіком), реєстрація їх місця проживання повинна співпадати з реєстрацією місця проживання померлого потерпілого. Тому якщо, наприклад, у разі смерті чоловіка у його дружини було інше місце реєстрації, то це не є підставою для відмови в призначенні для неї одноразової допомоги.

За матеріалами ФПУ