зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Квітня 2024
ОХОРОНІ ПРАЦІ – ПИЛЬНУ УВАГУ
З 27 березня по 2 квітня 2024 року на відокремлених підрозділах ДП “Львіввугілля” відбулися розширені засідання сектору нагляду у вуглевидобувній промисловості відділу гірничого нагляду Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці щодо виробничого травматизму у вугільній промисловості України.

Головний державний інспектор сектору нагляду у вуглевидобувній промисловості відділу гірничого нагляду Андрій Ревун ознайомив інженерно-технічних працівників шахт з інформацією щодо показників виробничого травматизму вугільних підприємств України за 2023 рік і січень-лютий 2024-го. Незважаючи на те, що внаслідок російської агресії скоротилась кількість працюючих шахт, вугільна галузь у трійці лідерів за кількістю нещасних випадків на виробництві, а за кількістю нещасних випадків зі смертельними наслідками – на сьомому місці.

Щоб запобігти нещасним випадкам на вугільних підприємствах, під час виконання робіт у гірничих виробках і на поверхні необхідно суворе дотримання працівниками шахт розробленої технологічно-проектної документації, заходів з безпечного ведення робіт, а також вимог нормативно-правових актів та інструкцій з експлуатації шахтних машин і механізмів.

Важливу роль відіграє організація своєчасного проведення попередніх (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) обов’язкових медичних оглядів працівників, зайнятих роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці.

Обов’язковим є забезпечення своєчасного проведення інструктажів з охорони праці на робочих місцях та перевірки знань працівників щодо дотримання ними правил безпечного виконання робіт.

Посадовець наголосив: виконання розроблених та запропонованих комісіями з проведення розслідувань нещасних випадків заходів щодо недопущення в подальшому аналогічних випадків дозволяє реально покращити стан охорони праці на шахтах.
Заступник генерального директора ДП «Львіввугілля» з охорони праці Валерій Соколовський та начальник відділу служби охорони праці Віталій Вандзьо інформували, що у 2023 році кількість нещасних випадків на відокремлених підрозділах склала 16% від загальногалузевої, зменшено коефіцієнт частоти виробничих травм. Понад половини настання нещасних випадків сталося через падіння, обвалення та обрушення породи, ґрунту тощо, зсув мобільних засобів праці, падіння устаткування (обладнання) або їх конструктивних елементів. Понад двадцять відсотків – через падіння потерпілого.

Заступники керівників відокремлених підрозділів з охорони праці звітували ситуацію з станом травматизму на своїх підприємствах.

Для запобігання нещасних випадків на відокремлених підрозділах ДП «Львіввугілля» у майбутньому, головний державний інспектор Андрій Ревун зазначив наступне: розглянуту на проведених нарадах інформацію довести до працівників відокремлених підрозділів та адміністрації ДП «Львіввугілля», виконувати розроблені заходи із запобігання виробничому травматизму та нормативно-правові акти з охорони праці.

Джерело: Шахтар Галичини