зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Жовтня 2024
Відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи при Міненерго
На підставі доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля від 25 вересня 2024 року було створено Міжвідомчу робочу групу з вирішення проблемних питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств. До складу даної робочої групи включено голову Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрія Зиміна.

17 жовтня п. р. відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи.
На порядку денному було розглянуто питання:

1. Про стан заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємствах згідно з даними державного статистичного спостереження.

2. Про стан поточної заборгованості з виплати заробітної плати (з нарахуваннями) державних вугледобувних підприємств та заходи, що вживаються Міненерго для її погашення.

3. Шляхи врегулювання проблеми погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств.

Зі вступним словом на початку засідання виступив Перший заступник Міністра енергетики Юрій Шейко, голова Міжвідомчої робочої групи. У своєму виступі він зазначив, що згідно доручення Прем'єр-міністра засідання зазначеної робочої групи повинно бути знайдено шляхи погашення заборгованості перед працівниками державних вугледобувних підприємств.

За інформацією керівників структурних підрозділів Міненерго, Міністерство здійснює щотижневий моніторинг погашення заборгованості по заробітній платі. Заборгованість по галузі становить 535 млн. грн.. Зокрема. ДП «Львівугілля» - 248 млн. грн., « Добропіллявугілля-видобуток « - 47 млн. грн.,
« Мирногрдвугілля»- майже 45 млн.грн. ВП шахта « Краснолиманська»- 140 млн. грн.. Основна причина наявної заборгованості – скорочення обсягів виробництва, ненадходження коштів за реалізацію вугільної продукції. Також було зазначено, що Міністерство енергетики України напрацювало законопроект щодо погашення заборгованості зі сплати Єдиного соціального внеску для державних вугледобувних підприємств, котрий не підтримує Міністерство фінансів.

Позицію Профспілки працівників вугільної промисловості України озвучив голова Профспілки Андрій Зимін.

Зокрема, він зазначив, що сьогодні ситуація вже така, що одного бажання Профспілок та Міненерго її виправити недостатньо. Повинна бути читка позиція та підтримка Мінекономіки, Мінфіну та Мінсоцполітики.

Назараз є дві катогорії підприємств:

I-це активні, що видобувають вугілля та мають активи від його реалізації. Також вони мають право на отримання державної підтримки по собівартості. Зокрема, ДП «Львіввугілля», ДП «Добропіллявугілля-видобуток», ДП «Волиньвугілля».

IІ- підприємства, які в різні часи вимушено припиняли свою діяльність у зв’язку з бойовими діями. По деяким були відповідні постанови Уряду, зокрема, 910-р, 798-р, щодо передачі єдиних майнових комплексів із сфери управління Міненерго до сфери управління ФДМУ. З різних обставин вони поки не виконані. При цьому підприємства продовжують працювати у зменшеному складі та забезпечують збереження архівів та надання різного роду інформації, у тому числі довідок до ПФУ для забезпечення соціального захисту працівників.

Більшість питань, як по першій так і по другий категоріям підприємств були розглянути та надані відповідні доручення різним органам державної влади на нараді 29 серпня поточного року стосовно стабілізації роботи державних підприємств під голуванням екс. Віце-прем’єр-міністра України Ірини Верещук.

Нажаль, незважаючи на певні кроки з боку Міненерго вирішення питань поки йдуть важко.

Так у п.2 Протоколу було доручення внести зміни до Постанови КМУ №80. Міненерго підготувало матеріали, але вирішення питання зупинилось. Зміни у цієї Постанові змогли би вирівняти заборгованість, між окремими категоріями працівників, яка дорівнює більш, ніж півроку та зняти величезну соціальну напругу.

Також відповідно до п.3 цього Протоколу укладено 3-х сторонній договір між ДП «Укрвугілля», ПАТ «Центренерго» та ДП «Львіввугілля» стосовно перерахування коштів для погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками державних підприємств. Нажаль, до сьогоднішнього часу, зокрема, по ДП "Львіввугілля", кошти не перераховувалися та заборгованість складає понад 530 млн. гривень.

Укрвуглепрофспілка пропонувала розглянути механізми погашення заборгованості з виплати заробітної плати і більшість з них Міністерством енергетики та народними депутатами були підтримані, але нажаль у подальшому, в основному Мінфіном, вони не знайшли підтримки, а це: кредитування, виділення коштів з резервного фонду, покладання спеціальних обов’язків, питання відновлення звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля вугледобувними підприємствами, врегулювання питань заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску, тощо.

Всі ці питання особливо з виплати заборгованості заробітної плати по шахтарям вийшли на рівень Верховної Ради України та Уряду. Вже є доручення Прем’єр-міністра України стосовно розв’язання та вирішення цих питань.

Пропонуємо міністерству фінансів України, міністерству соціальної політики, фонду державного майна України та іншим органам державної влади повернутися до розглядання ініціатив на які є доручення у Протоколі наради щодо стабілізації роботи державних вугледобувних підприємств від 29.08.24 та запропонувати свої шляхи вирішення.

Також голова Профспілки озвучив питання до Представника Фонду державного майна України щодо АТ «Лисичанськвугілля» та ДП «Первомайськвугілля» стосовно їх подальшого існування.

За результатами проведеного засідання спільного рішення не було прийнято - тому слідуюче засідання планується провести за участі Міністра енергетики України на наступному тижні.

З приводу даного засідання буде складено відповідний протокол.