зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

29 Жовтня 2018
Права профспілок з питань здійснення гірничого нагляду не повинні звужуватися!
26 жовтня поточного року в Державній службі України з питань праці відбулася узгоджувальна зустріч уповноважених представників центральних органів виконавчої влади та соціальних партнерів щодо врегулювання розбіжностей в позиціях під час опрацювання проекту Постанови Кабінету Міністрів України « Про затвердження Порядку здійснення державного гірничого нагляду».

Дана зустріч відбулася під головуванням заступника голови Держпраці та за участі представників Міністерств соціальної політики України, економічного розвитку і торгівлі, юстиції, Державної регуляторної служби України та Профспілок.

Профспілку працівників вугільної промисловості України представляв радник голови Профспілки Юрій Білуха. Під час даної зустрічі представник Укрвуглепрофспілки зазначив, що Профспілка працівників вугільної промисловості України розглянувши проект Постанови Кабінету Міністрів України « Про затвердження Порядку здійснення державного гірничого нагляду» підтримує своєчасність його прийняття, однак його погодження в такій редакції не вплине на якість державного гірничого нагляду.

Укрвуглепрофспілка вважає, що будь-які обмеження перевірок негативно вплинуть на стан безпеки праці на вугільних підприємствах. Не знаходять належного прямого застосування норми Конвенції МОП № 81. В тому числі, і в обмеженні перевірок . Основною метою державного гірничого нагляду є запобігання порушенням гірничого законодавства, а не виявлення.

Державний інспектор повинен мати право на позапланову перевірку не тільки на підставі наказу Держпраці , а й на підставі наказу його територіального органу.
Підставами для позапланової перевірки є не тільки звернення фізичної особи (фізичних осіб ) про порушення , що спричинили шкоду її правам…, а її уповноважених представників та людей, які працюють поруч при загрозі їх правам…

Підставами для позапланової перевірки має бути не тільки настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, але й настання групового нещасного випадку, нещасного випадку , що спричинив тяжкі наслідки.

На даній зустрічі також були розглянуті інші пропозиції Укрвуглепрофспілки та інших галузевих Профспілок , які мають бути враховані в остаточній редакції даного документу.
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная