зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

25 Лютого 2019
Безпека праці гірників має бути пріоритетом для кожного керівника підприємства - підсумки засідання постійно діючої комісії з охорони праці
Під головуванням заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості Юлії Підкоморної проведено засідання постійно діючої комісії з охорони праці.

Юлія Підкоморна відзначила важливість виконання заходів, передбачених програмами з охорони праці, та наголосила на персональній відповідальності керівників підприємств за життя і здоров’я кожного працівника. Також зазначила про готовність Міністерства сприяти вирішенню проблемних питань у зазначеному напрямку та можливість використання такого впливового інструменту, як постійно діюча комісія з охорони праці, рішення якої мають бути обов’язковими для виконання.

«Постійно діюча комісія та керівники підприємств повинні вжити спільних заходів, щоб запобігти виникненню аварійних ситуацій та забезпечити охорону праці на підприємствах галузі», - наголосила Юлія Підкоморна. Також підкреслила потребу напрацювати кроки для удосконалення системи охорони праці на державних вугледобувних підприємствах з урахуванням досвіду та відповідно до стандартів європейських країн.

Заступник начальника Управління охорони праці, промислової безпеки та цивільного захисту Ігор Ященко поінформував щодо стану охорони праці та промислової безпеки на підприємствах вугільної промисловості за IV квартал та 2018 рік. У доповіді зазначив, що за 2018 рік було заплановано спрямувати на виконання заходів Комплексної програми підвищення безпеки праці на підприємствах Міненерговугілля 335,57 млн грн. Бюджетне фінансування програми було передбачено у сумі 100 млн грн. У цілому по Міненерговугілля було виконано вимоги Галузевої угоди в частині спрямування коштів не менш ніж 3% від фонду оплати праці на охорону праці (3,03%) та 1% на придбання засобів індивідуального захисту (1,61%). Проте не всі державні підприємства дотрималися вимог Галузевої угоди та не забезпечили належним чином потреби у засобах індивідуального захисту.

Значну увагу приділено протягом року і виконанню плану навчань за програмою «Охорона праці». Всього пройшли навчання 1744 інженерно-технічні працівники, при цьому в Навчально-оперативному загоні Державної воєнізованої гірничо-рятувальної служби (ДВГРС) за спеціальною програмою «Ведення аварійно-рятувальних робіт» при плані 165 чол. пройшли навчання 191 чол (116 %).

Під час засідання заслухано звіти керівників підприємств, які мають високий рівень виробничого травматизму та низький рівень забезпечення засобами індивідуального захисту.

Також виступили представники галузевих профспілок, ДВГРС, Державної служби з питань праці, директори шахт, координатори проекту МОП «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості України».

В засіданні взяв участь та виступив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, який порушив питання сосовно забезпечення засобами індивідуального захисту шахтарів.

По матеріалам Міненерговугілля України.
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная