зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Оздоровление

7 Травня 2019
Правила безпеки праці: виконувати, а не порушувати
Безпека шахтарів і організація їх відпочинку - ці два головні питання були винесені на порядок денний засідання Президії Торецької територіальної організації Профспілки, яке провів її голова В.П.Щербань 03 травня 2019 р.

З інформацією про стан справ і підсумки роботи із забезпечення безпечної праці гірників виступив технічний інспектор праці В.М.Челюбеев. «Так, в 2018 р на відокремлених підрозділах ДП «Торецьквугілля » відбулося 37 випадків виробничого травматизму, що на 7 випадків менше в порівнянні з минулим роком, проте при цьому допущено 3 випадки смертельного травматизму, які сталися на шахті «Центральна». У 2018 прийнято до обліку 54 випадки аварій, за аналогічний період минулого року 46 випадків»- наголосив Віктор Михайлович .

Навівши статистику по травматизму і профзахворювань, він зробив головний акцент на недостатності рівня проведеної роботи служб охорони праці, керівників підприємств, а також профспілкових працівників.

« Аналіз травматизму на підприємствах, в першу чергу по шахтам, показує, що більшість випадків, аварій сталося через низьку трудову дисципліну, неякісного проведення нарядів, інструктажів, безконтрольності як з боку керівників ділянок і служб, так і безпосередньо керівників в зміні - гірських майстрів» - зазначив технічний інспектор праці .

Аналізуючи протоколи проведених засідань ПДК, сказав В.М.Челюбеев,наголосив , що ні на одній з шахт не практикується розгляд питання ходу виконання раніше прийнятих рішень. Головне на заседаніі- прийняти рішення, а як воно виконується - неважливо. Тому необхідно підняти значимість ГДК у вирішенні питань поліпшення стану охорони праці та підвищення відповідальності кожного працюючого за безпечне ведення робіт з обов'язкової оцінкою ступеня ризику при виконанні цих робіт.

Навівши ще чимало негативних фактів в загальній роботі з охорони праці, Віктор Михайлович визначив головний вектор в забезпеченні безпечних умов гірників: «Небхідно ставити на чільне місце роботу з людьми, створення таких умов і стимулів - моральних і матеріальних, які б сприяли зниженню травматизму. Коли кожен робочий та інспектор техніки безпеки перейметься по-справжньому усвідомленням, що правила безпеки, існують не для того, щоб їх порушувати, а для того, щоб по ним працювати ».

Заступник генерального директора з охорони праці О.В.Ащаулов також вважає, що рівень травмування ІТП, а саме відомчого нагляду, неприпустимий по держпідприємству. І що відбулися випадки травмування є взагалі резонансними, так як посадовими обов'язками працівниками нагляду передбачений контроль за безпечним проведенням робіт. Що стосується системи управління охороною праці та виробництвом, А.В.Ащаулов зазначив , що 2019 рік переломний для служби охорони праці, тому що належить зробити перехід на ризико-орієнтовану систему, засновану на міжнародних стандартах. Слід зазначити, що дана система передбачає виявлення всіх можливих небезпечних виробничих факторів на робочому місці і їх комплексну оцінку (тобто «ризик», а саме з якою ймовірністю може проявити себе певна небезпека, і якої шкоди життю та здоров'ю працівника може нанести) . Ця робота спільна і участь в ній братимуть всі працівники від керівників до безпосередніх виконавців робіт. Певні зміни в законодавстві з охорони праці вже внесені і знаходяться на розгляді.

Начальник ДГТІ міста С.В.Лісіцин в своєму виступі навів результати перевірок працівниками гірничотехнічної інспекції шахт. Наприклад, якщо в 2018 році було виявлено близько 800 порушень, то усунені з них всього ... 30%, і грошові витрати тут ні до чого. Дуже часто не виконуються найелементарніші правила техніки безпеки - не ведеться ні книги видачі нарядів, ні журнали проведення інструктажів і т.д.

Директор виконавчої дирекції Фонду соцстраху О.Л.Дорошина звернула увагу присутніх на зростання захворюваності. Серед 21 фондів України Торецький фонд займає, на жаль, 1-е місце по збільшенню кількості лікарняних. При цьому вона зазначила, що зараз виплати за лікарняними листками йдуть із затримками через брак коштів: надходження до Фонду значно менше його витрат. Спочатку потрібно подумати : хворіти або бути здоровим ...

При розгляді другого питання занепокоєння про подальшу долю оздоровчого комплексу «Шахтар» висловив у своєму виступі директор з кадрів та соціальних питань ДП «Торецьквугілля » В.Д.Герт. Ще раз нагадавши всім присутнім про негативні результати дитячого оздоровлення минулого року в плані невдалого підбору керівника і співробітників дитячого табору, В.Д.Герт все ж підкреслив, що економічні показники були непогані. З 900 осіб в минулому літньому сезоні побували в дитячому оздоровчому комплексі «Шахтар» 897 дітей, в тому числі 183- дітей працівників держпідприємства. Що стосується дорослого оздоровлення, то на жаль, знову питання заповнюваності бази відпочинку шахтарськими сім'ями був на найнижчому рівні - 4%, і збитки через це склали 274 тисячі грн.

У зв'язку з цим адміністрацією ДП «Торецьквугілля » спільно з теркомом Профспілки була пророблена робота над допущеними прорахунками і помилками, і новий сезон повинен бути більш ефективним в порівнянні з минулим сезоном. Для цього буде проведено значний обсяг ремонтів корпусів, що включає в одноповерхових корпусах обладнання душових кімнат. Корпус «Зоряний», який вже кілька років не експлуатувався, отримає «нове» життя, і тут знову оселяться хлопчики й дівчатка. Буде реконструйовано і вдосконалено плавальний басейн з облаштуванням майданчиків для загоряння дітлахам, установкою пляжних парасольок і т.д. У зв'язку з цим В.Д.Герт звернувся до всіх працівників дитячого оздоровчого центру з проханням цінувати і зберігати все те, що відремонтовано, оновлено, реконструйовано, тому що на щорічний ремонт держпідприємство вкладає значні кошти.

Весь цей час, за словами директора по соціальним питанням велася і ведеться робота з підбору кадрів вихователів-професіоналів, вже є домовленість про згоду вести гуртки в оздоровчому центрі співробітників дитячого компоексу «Юність» м. Краматорська.


На завершення В.Д. Герт зробив наголос на самому головному питанні: чи буде заповнюваність в об'єктах оздоровлення, куди вкладаються чималі кошти для поліпшення комфортності проживання як дітей, так і дорослих? Відповідь на це питання буде відома в результаті спільної рекламно-інформаційної роботи.


Про хід ремонтних ремонтних робіт в оздоровчому комплексі «Шахтар» доповіла директор О.М.Тараданчик.

Голова теркому В.П.Щербань закликав всіх керівників і голів профкомів підприємств докласти всіх зусиль для того, щоб оздоровчий сезон-2019 пройшов на високому рівні.

Всі ці питання в організації підготовки оздоровчого сезону і роботі з охорони праці були відображені в постанові Президії Торецької терит оріальної організації Профспілки.

Останнім пунктом порядку денного стала інформація про проведення 8 травня теркомом Профспілки традиційного міні-турніру з футболу серед вугільних підприємств міста на спортмайданчику комплексу «Шале».

На засіданні Президії також було прийнято звернення з приводу порушених питань.( звернення додається).

Скачать PDF


Скачать PDF


Скачать PDF



По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.
Оздоровление | Направления деятельности | главная