зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

12 Червня 2017
Президент схвалив наказне стягнення аліментів.
Підписано Закон про новий порядок стягнення аліментів.

Аліменти можна буде стягнути в рамках наказного провадження - особа, з яким проживає дитина, може звернутися до суду за місцем реєстрації або перебування із заявою про видачу судового наказу. За зареєстрованим місцем проживання чи перебування можна подати заяву про стягнення аліментів, а також про оплату додаткових витрат на дитину, індексації аліментів, зміні способу їх стягнення. За таким вимогам судовий збір не сплачується.

Суд присудить на одну дитину - одну чверть, на двох дітей - одну третину, на трьох і більше дітей - половину заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (на кожного).
Також збільшено мінімальний розмір аліментів з 30% прожиткового мінімуму на дитину до 50%.

Змінено порядок визначення та стягнення заборгованості по аліментах. Так, в разі виникнення заборгованості з вини платника аліментів їх одержувач має право на стягнення неустойки в розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100% заборгованості.

Відповідальність платника аліментів настане через 7 днів з моменту повідомлення одержувача про необхідність сплатити певну суму. У разі несплати в цей термін пеня нараховується з наступного дня, а не з моменту отримання рішення суду.
Не допускається призупинення провадження у справі про стягнення аліментів на підставі наявності спору про батьківство (материнство), визначення місця проживання дитини, участі одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкуванні з дитиною.

Крім того, тепер аліменти є власністю дитини, а той член сім'ї, на ім'я якого вони виплачуються, може розпоряджатися грошовими коштами виключно в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина може самостійно отримувати і розпоряджатися тими, що нараховуються аліментами.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» № 2037-VIII (законопроект № 4928) був повернений до Парламенту за підписом Президента 6 червня.
Закон опубліковано в " Голосі України" від 8 червня і вступить в силу через місяць.

Джерело : ЮРЛІГА
Правовая защита | Направления деятельности | главная