зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

9 Серпня 2016
Совместное обращение относительно проведения встречи с главой правительства Владимиром Гройсманом (текст)
4 августа в Министерстве энергетики и угольной промышленности состоялось совещание, в ходе которого руководство министерства во главе с министром Игорем Насаликом, а также губернаторы и заместители губернаторов угольных регионов страны, народный депутата Михаил Бондарь, руководители угледобывающих предприятий, отраслевые профсоюзы обсуждали проблемные вопросы угольной отрасли и искали пути их преодоления.

Участники встречи приняли решение инициировать встречу под руководством премьер-министра Украины Владимира Гройсмана, на которой рассмотреть проблемы угольной промышленности, определить пути их решения, а также перспективы развития украинского углепрома.

Также было принято совместное обращение.

Подчеркнем, что данную встречу инициировал Профсоюз работников угольной промышленности в связи с тяжелейшей ситуацией в угольной отрасли, ведь все возможные методы борьбы за выживание государственных шахт исчерпаны. Предприятия на шаг от экономического и технического коллапса, шахтерские семьи – на грани выживания, в отрасли критическими темпами нарастает социальная напряженность.

Публикуем текст обращения.

СПІЛЬНЕ ЗВЕРНЕННЯ
до Прем'єр-міністра України Гройсмана В.Б.
щодо кризового стану підприємств вугільної промисловості України
та шляхи розв'язання нагальних соціально-економічних проблем

Шановний Володимире Борисовичу!

Ми, учасники наради в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України 4 серпня ц.р. за участю керівництва Міністерства, генеральних директорів державних вугільних підприємств, голів обласних державних адміністрацій відповідних регіонів і представників Всеукраїнських вугільних профспілок звертаємося до Вас , як до Прем'єр-міністра України від імені тисяч шахтарів України з приводу необхідності невідкладного розгляду на вищому урядовому рівні причин та наслідків кризової ситуації, що склалася у вугільній галузі країни та вжиття термінових заходів по вирішенню нагальних соціально-економічних питань поточної та подальшої діяльності підприємств вугільної промисловості України.

На теперішній час вугільна промисловість України опинилася в ситуації, коли подальше зволікання із вирішенням проблем галузі призведе до вкрай негативних наслідків.

Причиною такого стану стала відсутність необхідного фінансування з боку держави вугледобувних підприємств, які з об'єктивних причин не можуть в повному обсязі заробляти гроші для свого функціонування.

Це пов'язано із надзвичайно складними гірничо-геологічними умовами залягання вугільних пластів, що змушує приймати неординарні технологічні рішення з підготовки запасів та їх видобутку.

Дефіцит у вугледобувних підприємств власних коштів та не обґрунтоване суттєве зменшення державної підтримки галузі за всіма бюджетними програмами, починаючи з 2015 року і до цього часу, призвело до зриву виконання програм із підготовки запасів та введення очисних вибоїв, проведення гірничих виробок, зростання заборгованості та не можливості виплачувати в повному обсязі поточну заробітну плату, а також зростання соціальної напруженості та протестних настроїв у шахтарських колективах і вугледобувних регіонах.

Так, за 6 місяців поточного року проведено лише 18,2 км розкривних і підготовчих виробок проти 66,3 км у 2014 році, а введення нових лав скоротилося з 73 у 2013 році до 20 у 2015 році, тобто у 3,6 рази. Державні підприємства галузі за три роки не видобули близько 5 млн.тонн вугілля на суму майже 2 млрд. гривень.

Ситуація погіршується через значну зношеність основних фондів вугледобувних підприємств, при цьому оновлення потребує як стаціонарне, так і видобувне та прохідницьке обладнання на майже всіх підприємствах галузі. В середньому обладнання стаціонарних установок шахт вичерпало встановлений ресурс більше ніж на 70%, потребує заміни 28% підйомних машин, 39% вентиляторів головного провітрювання, 39% стаціонарних компресорів, потребує заміни та доукомплектування близько 24% насосних установок на водовідливних комплексах.

Що стосується обладнання для проведення підготовчих та видобувних робіт, то востаннє підприємства галузі змогли частково його оновити у 2012 році, а на теперішній час коефіцієнт використання механізованого кріплення впав до 33,4%, очисних комбайнів - до 24,6%, прохідницького обладнання - до 50%

Працівники не забезпечуються засобами індивідуального та колективного захисту в результаті чого придбання окремих засобів індивідуального захисту (10-20 відсотків від рівня, визначеного правилами безпеки).

Це та інші чинники призвели до збільшення загального виробничого травматизму на 30 відсотків, у тому числі і смертельного у 4,5 рази.

Через недостатнє фінансування робіт із ліквідації вугледобувних підприємств постійно зриваються плани з їх закриття, що призводить до щорічного зростання вартості таких робіт, а також додаткових витрат на утримання шахт.

Станом на 1 серпня 2016 року борги заробітної плати сягнули пів мільярда гривень з нарахуваннями, а рівень виплати працівникам склав 85,5 відсотка. Підприємства не в змозі самостійно забезпечити виплату заробітної плати і потребують державної підтримки.

Необхідно внести зміни до видатків держбюджету та збільшити фінансування за бюджетною програмою КПКВК 1101110 «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» на 1 000 000,0 тис. грн.

Виділення цих коштів дозволить вийти на рівень забезпечення виплати поточної заробітної плати працівникам вугільної промисловості до кінця поточного року.

Відповідно до граничних обсягів, доведених Мінфіном, щодо підготовки бюджетних запитів що проекту державного бюджету на 20І7 рік та проекту прогнозу на 2018-2019 роки на вугільну галузь передбачено лише 2 бюджетні програми:
- КПКВК 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості» - 540,0 млн. грн. тільки на 2017 рік;
- КПКВК 1101100 «Гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах» - по 290,0 млн. грн. на 2017-2019 роки.
На 2017-2019 роки видатків бюджету не передбачається взагалі за наступними бюджетними програмами, які фінансуються у 2016 році:
- КПКВК 1101110 «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції»;
- КПКВК 1101530 «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська».

Такі обсяги бюджетного фінансування є згубними для вугільної галузі, призведуть до фінансового краху більшості шахт та значних соціальних потрясінь з непередбачуваними наслідками в шахтарських регіонах.

Для недопущення такого становища та створення сприятливих умов на нетривалий термін (2-3 роки) для активного реформування державного сектору вугільної промисловості шляхом його оптимізації та реструктуризації 2017 році необхідно передбачити на 2017 рік наступні обсяги фінансування за бюджетними програмами:

КПКВК 1101110 «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» у сумі 3 248 000,0 тис. грн.;
КПКВК 1101100 «Гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах» - 456 331,1 тис. гри.;

КПВКК 1101530 «Державна підтримка будівництва шахти Нововолинська № 10» -450 000,0 тис. гри.;
КПКВК 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості» - 920 000,0 тис. гривень.
Просимо Вас, шановний Володимире Борисовичу, доручити Міністерству фінансів України підготувати проект відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» та врахувати зазначені пропозиції при підготовцізаконопроекту про Державний бюджет України на 2017 рік.

Враховуючи критичність фінансово-економічного стану підприємств вугільної промисловості, а також гостру соціальну напругу у вугільних регіонах, учасники наради наполегливо просять Вас, шановний Володимире Борисовичу, провести під своїм головуванням зустріч за участю Міністра енергетики та вугільної промисловості України, голів обласних державних адміністрацій і керівників всеукраїнських вугільних профспілок з метою пошуку шляхів подолання нагальних соціально-економічних проблем вугільної галузі.


З повагою

Міністр енергетики та вугільної
промисловості України
І.Насалик

Голова Донецької обласної
військово- цивільної адміністрації
П.Жебрівський

Голова Луганської обласної
військово- цивільної адміністрації
Ю.Гарбуз

Голова Волинської обласної
державної адміністрації
В.Гунчик

Голова Львівської обласної
державної адміністрації
О.Синютка

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України
В.Турманов

Голова Незалежної профспілки гірників України
М.Волинець

Голова Незалежної профспілки гірників Донбасу
М.Волинко
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная