зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

14 Серпня 2017
Реформування галузі неможливо провести без фінансування
Як повідомлялось раніше, 11серпня 2017року відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості під головуванням Віце–прем’єр-міністра України В. Кістіона.

Профспілку в робочій групі представляє її голова Віктор Іванович Турманов.

Незважаючи на те, що визначений постановою Кабінету Міністрів посадовий склад робочої групи передбачає участь в роботі цього колегіального органу перших керівників провідних міністерств, на цьому засіданні присутні були тільки їх заступники.

При цьому слід зазначити, що на засіданні до порядку денного якого були включені вкрай важливі фінансові та соціальні питання вугільної галузі, Міністр енергетики та вугільної промисловості І. Насалик також був відсутній.

В ході роботи заступником Міністра енергетики та вугільної промисловості А.Корзуном були представлені аналіз фінансово-економічного стану державних вугледобувних підприємств та прогнозні розрахунки бюджетних коштів, які необхідні для вирішення проблемних питань, в тому числі для виплати заробітної плати працівникам у другому півріччі поточного року та наступному 2018 році.

Відповідно до розрахунків Міністерства обсяги необхідних коштів за бюджетними програмами складають - 1.2 млрд. грн. додатково у 2017 році та 3.6 млрд.грн за плановими показниками 2018 року.

А Корзун також повідомив, що у зв’язку з дефіцитом коштів від реалізації та відсутністю державної підтримки у липні поточного року з метою зняття соціальної напруги в шахтарських регіонах через невиплату заробітної плати працівникам Міністр І.Насалик звернувся до Міністерства фінансів з проханням наблизити на серпень з вересня бюджетне фінансування у сумі 259 млн.грн на часткове покриття із собівартості вугільної продукції для забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати у поточному році та у зв’язку із святкуванням професійного свята Дня Шахтаря.

Паралельно було поставлене на обговорення питання стосовно реформування вугільної галузі та створення Національної вугільної компанії в рамках реформування вугільної галузі та визначення першочергових заходів щодо початку її роботи.

В ході обговорювання поставлених питань голова Профспілки В.Турманов в черговий раз наголосив, що з питань реформування галузі та створення Національної вугільної компанії позиція Профспілки залишається незмінною - тільки при забезпеченні належного фінансування стабілізації діяльності вугледобувних підприємств і регулярної виплати поточної заробітної плати та повного погашення заборгованості за попередні періоди.

Пропозиції Профспілки з цих питань неодноразово надавалися до Уряду.

До вирішення питання щодо системного подальшого фінансування вугільної галузі її реформування та реорганізація вугледобувних підприємств неможливі.

Разом з тим, позиція та вимоги Профспілки, які гостро стояли у доповіді В. Турманова, щодо повернення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремим категоріям працівників, професійна діяльність яких суттєво впливає на результати виробничо-технологічного процесу вугледобувних підприємств, була підтримана більшістю учасників засідання.

По результатах обговорення складено протокол засідання та надані відповідні пропозиції.

Зокрема, для прискорення вирішення поставлених питань додаткового фінансування вугледобувних підприємств та вирішення питання по пільговим пенсіям рекомендовано терміново провести робочі зустрічі Міністра енергетики та вугільної промисловості за участю галузевих профспілок з Міністром фінансів України та Міністром соціальної політики України.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная