зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

18 Серпня 2017
Профспілка занепокоєна наявною ситуацією у вугільній галузі
Сьогодні в Києві відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України. Було розглянуте питання «Про сучасний фінансово-економічний стан вугледобувних підприємств та шляхи його поліпшення».

В роботі Президії брали участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун та керівник департаменту по взаємодії з профспілковими організаціями компанії «ДТЕК Енерго» Олександр Туров.

В ході засідання було відзначено, що проблеми вітчизняних вугільників єдині – відсутність коштів, підвищення витрат з причин росту цін на обладнання та матеріали тощо та незадовільний стан розрахунків за вугілля та електроенергію, а також небажання Держави та Уряду оперативно вирішувати проблеми вугільної галузі. Про це свідчить перше засідання Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості, в роботі якого не брав участь сам Міністр енергетики та вугільної промисловості І. Насалик та інші перші керівники провідних міністерств.

Анатолій Корзун в своєму виступі відзначив, що зволікання з проведенням реформування в державному секторі вугільної галузі обійшлося галузі втратою біля 3 млрд. гривень доходів та 2.5 млн. тонн вугілля.

Голова Профспілки Віктор Турманов наголосив на тому, що виплата заробітної плати працівникам підприємств та погашення заборгованості з неї за минулі періоди – це основна умова для початку реформування галузі, в тому числі зміни організаційної структури підприємств шляхом створення Національної вугільної компанії.

Обсяги державної підтримки на покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції державним вугледобувним підприємствам, що можуть спрямовуватися на виплату заробітної плати та розрахунки за електроенергію, до кінця поточного року вже відсутні.

Для забезпечення повної виплати заробітної плати працівникам державних підприємств після вересня - вся надія на чергові зміни до Державного бюджету України 2017 року.

Поряд з проблемами виплати заробітної плати гостро обговорювалася проблема невизначення стратегії в галузі,джерел та обсягів державного фінансування галузі на відновлення виробничих потужностей, їх технічне переоснащення та модернізацію виробництва, без яких навіть перспективні підприємства не зможуть в сучасних умовах підвищити вуглевидобуток вугілля та поступово вийти на бездотаційну та високоефективну діяльність. Як сказав Анатолій Корзун, умовна гарантія держави для сприяння в одержанні кредитних ресурсів на ці цілі, так званий технічний кредит, мало що вирішує, тому що його треба повертати.

У своїх виступах профспілкові лідери Турчин О.П., Сиротюк Р.П., Щербань В.П., Бабіч В.М. висвітлили конкретну ситуація що склалася в профспілкових організаціях на місцях з порушених питань.

Зокрема, відзначили проблему втрати кваліфікованих кадрів та керівників підприємств, а також наголосили на негайному припиненні практики Міністерства з вирішення проблем окремих підприємств за рахунок коштів від реалізації вугілля інших.

Олександр Туров у своєму виступі зазначив, що проблема розрахунків на енергоринку та динамічне зростання заборгованості за відпущену електроенергію, що вироблена з вугілля підприємств «ДТЕК Павлоградвугілля» та «ДТЕК Добропіллявугілля» є загрозою для реалізації виробничих і соціальних програм цих підприємств. А також наголосив на необхідності посилення взаємодії та соціального діалогу адміністрацій підприємств з профспілками.

Президія прийняла рішення звернутися до Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона з пропозицією в найкоротший термін провести робочі зустрічі під своїм головуванням керівництва галузевих профспілок з Міністром енергетики та вугільної промисловості України І. Насаликом та Міністром фінансів України О. Данилюком з питання щодо визначення джерел та обсягів державної підтримки вугледобувних підприємств на 2017-2018 роки, а також з Міністром соціальної політики України Ревою А. з питання щодо повернення пільгової пенсії окремим категоріям працівників, які працюють в підземних умовах.

Президією наголошено на необхідності проведення зустрічі представників Профспілки з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом по вирішенню нагальних галузевих виробничих та соціальних проблем - таке остаточне рішення учасників засідання Президії ЦК Профспілки.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная