зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

15 Листопада 2017
Пенсії обіцяють перерахувати ще раз: кому пощастить.
Міністр соцполітики хоче додати грошей тим, хто багато працював, але мало заробляв.

Уряд обіцяє ще одне підвищення пенсій - тим, у кого вони залишилися мізерними після осучаснення. Про це заявив міністр соцполітики Андрій Рева. За його словами, мова йде про тих людей, хто багато працював, але отримував маленьку зарплату. А нинішня формула розрахунку пенсій враховує "трудодні" менше, ніж заробітки. Термінів підвищення міністр не назвав, як і способів підвищення, згадавши лише, що Кабмін такий механізм розробляє.

Кому недодали

За інформацією Пенсійного фонду, з майже 12 млн пенсіонерів надбавку отримали 86%. В останні 14% потрапили люди, у яких пенсія навіть після перерахунку не змінилася через невеликого стажу роботи і низьку зарплату, не дотягує до середньої зарплати по країні на той час. Також серед них ті, хто отримує спецпенсії - науковці, держслужбовці та т. д. (Крім силовиків), адже закон про пенсреформе не передбачає їх перерахунку. Але зазвичай такі пенсії становлять 3-5 тис. Грн.

У 40% пенсіонерів (майже 4,8 млн чол.), які отримали мінімальну надбавку (до 200 грн), увійшли низькооплачувані, про які згадав міністр.

"Це люди, які все життя тяжко працювали в колгоспах за" трудодні ", ті, хто працювали санітарками та фельдшерами, і інші, які відпрацювали по 30 років і більше. Ми обов'язково забезпечимо їх право на гідну пенсію", - пообіцяв Рева.

Згідно з даними Держстату по зарплатах за 1940-1991 рр., заробітки в агросекторі в усі часи були нижче, ніж в промисловості в 2,5-3 рази. Тому колгоспники і робітники радгоспів, крім трактористів, комбайнерів, яким платили в 2-3 рази вище середнього, отримали мінімальні надбавки, потрапивши в 40%.

Аналіз зарплат в Україні по галузям за 1992-2017 рр. показує, що в 40% отримали мінімум потрапили також медсестри, лікарі, вчителі, бухгалтери, більшу частину життя працювали при СРСР, рибалки, лісники.

Надбавку в 400-500 грн отримали робочі-верстатники, будівельники, дорожники зі стажем роботи понад 40 років, механізатори. Від 500 до 1000 грн надбавки отримали начальники цехів, директора виробництв, професора вузів (якщо це не наукова пенсія). Несподівано серед щасливчиків виявилися і ті, хто отримував пенсії по 949 грн через неповне трудового стажу (менше 15 років). Їм додали аж по 503 грн (+ 53%) до мінімальної пенсії в 1452 грн.

Понад 2000 грн надбавки отримали робочі гарячих цехів (ливарники, зварювальники) і шкідливих виробництв (хімпром), шахтарі, моряки, метробудівці, банкіри. Нарешті, найвищі надбавки - понад 4500 грн - менше ніж у 1% пенсіонерів, які мали зарплати на порядок вищі за середні по країні і великий стаж. До них відносяться льотчики-випробувачі, шахтарі зі стажем більше 20 років, авіатори. Багато з цих людей нагороджені орденами, удостоєні звань Герой соцпраці, Герой України, "заслужений", "народний", за які покладена надбавка до пенсії в розмірі 20-40% від прожмінімума для працездатних (зараз 1 247 грн).

З відповідною інформацією можна ознайомитися за посиланням https://www.segodnya.ua/
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная