зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

15 Листопада 2017
Пошук та розширення ґрунтовної доказової бази для доповнення списків на пільгову пенсію за роботу в підземних умовах продовжується
Сьогодні у форматі оперативної роботи спільної робочої групи, яка за ініціативою Профспілки була створена профільним міністерством ще у 2016 році для опрацювання пропозицій щодо актуалізації Списків № 1 та № 2, продовжила роботу з залученням Інституту медицини праці Національної Академії медичних наук України по зміцненню доказів та обґрунтувань щодо повернення права на пенсію на пільгових умовах працівникам вугледобувних підприємств, які безпідставно були виключені при актуалізації Списків № 1 та № 2.

Нагадаємо, що ця проблема стосується категорій працівників, які за специфікою виконуваної професійної діяльності тільки частину свого робочого часу перебувають в шахті і знаходяться під впливом шкідливих і небезпечних факторів підземного виробничого середовища (від 50 до 80 відсотків робочого часу на рік).
Позиція Профспілки залишається незмінною – незалежно від кількості працівників такої категорії – право на пенсію повинно бути відновлено. Підтримується ця позиція і висновками фахівців Інституту медицини праці, якими наголошено, що за даними наукових досліджень частота порушень стану здоров’я працюючих пов’язана не тільки з рівнями шкідливих факторів, а в більшій мірі - з накопиченими дозами їх впливу.

Крім того, представником від Інституту медицини праці Олександром Соловйовим (старший науковий співробітник лабораторії з вивчення та нормування фізичних факторів виробничого середовища, канд. мед. наук), який приймав участь в роботі групи, був зроблений акцент на суттєвому значенні в системі пільгового пенсійного забезпечення такого фактору, як професійний ризик, під впливом якого знаходяться працівники, які спускаються в шахту і виконують роботу в підземних умовах.

Олександр Соловйов сказав, що саме з цих причин, спираючись на міжнародний досвід, наразі необхідно працювати над удосконаленням системи соціальних пільг, в тому числі пільгової пенсійного забезпечення.

В ході зустрічі було вирішено спільно напрацювати обґрунтування і надати матеріали до робочої групи Мінсоцполітики з врегулювання спірних питань щодо формування Списків, останнє засідання якої відбулося першого листопада. Після розгляду означеною групою матеріали передати для остаточного вирішення на засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових явищ у вугільній галузі, яка створена при Кабінеті Міністрів України.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная