зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

27 Листопада 2017
ЗРОБЛЕНО ЧЕРГОВИЙ КРОК ПО ЗАХИСТУ ПРАВ ТРУДЯЩИХ НА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ
Нагадаємо, що ще на початку жовтня поточного року Профспілкою було проініцийовано вирішення проблеми, яка виникла при встановленні страхової виплати особам, які працювали на підприємствах, що наразі знаходяться на непідконтрольних українській владі територіях, та яким відповідними медичними закладами встановлений зв’язок професійного захворювання з роботою в шкідливих умовах праці.

Як вже раніше інформувалось на сайті, звернення Профспілки з цього питання до виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України завдяки активної позиції В.Мамченка в якості члена правління Фонду, було підтримано по суті всіма сторонами правління Фонду та окремо розглянуто на спеціальній комісії.

Наразі, по результатах розгляду проблеми до Профспілки надійшла відповідь від виконавчої дирекції Фонду. З метою забезпечення повноцінного захисту тимчасово переміщених осіб в системі загальнодержавного соціального страхування підтримується пропозиція щодо введення спрощеної системи розслідування причин виникнення хронічних професійних захворювань для осіб, які працювали на підприємствах, що знаходяться на теперішній час на непідконтрольних Україні територіях.

Введення запропонованої спрощеної системи розслідування з відкладанням заповнення окремих пунктів акту П-4, по яких роботодавцем не може бути надана комісії по розслідуванню відповідна інформація з причин знаходження підприємства на територіях непідконтрольних органам державної влади, можливо тільки після внесення відповідних змін та доповнень до чинної нормативної бази, якою визначений Порядок розслідування.

Слід зазначити, що така проблема має місце і в інших галузях, де працівники працювали на підприємствах із шкідливими умовами праці. Наразі за інформацією Фонду більше 50 осіб опинилися в ситуації, коли зв’язок хронічного захворювання з виробництвом за результатами медичного обстеження вже встановлений, а страхова виплата Фондом не призначається з вищеозначених причин- неможливістю надання акту П-4 відповідно до чинного Порядку.

Взявши в основу відповідь виконавчої дирекції Фонду, в якій наведені напрацьовані конкретні пропозиції щодо змін та доповнень до чинних нормативних актів, без яких запровадження спрощеної системи розслідування причин виникнення хронічних професійних захворювань для внутрішньо переміщених осіб буде неможливим, Профспілка вдруге звернулася листом до Міністерства соціальної політики як центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці та соціальної політики, соціального захисту та загальнообов’язкового державного соціального страхування, тощо і може ініціювати відповідний проект змін та доповнень.

Голова Профспілки Віктор Турманов просить Міністра соціальної політики А. Реву з метою прискорення вирішення нагальної соціальної проблеми в найближчий час провести узгоджувальну нараду щодо вирішення можливості внесення змін до чинних законодавчих актів за участю представників всіх зацікавлених центральних міністерств та інших органів, а також Профспілки працівників вугільної промисловості України, Федерації профспілок України та Федерації роботодавців України.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная