зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

15 Січня 2019
Загальнообов’язкове державне соціальне страхування у 2019 році
1. З 1 січня 2019 року проведено перерозподіл єдиного внеску за видами соціального страхування. Причиною такого рішення стало те, що починаючи з вересня 2018 року стали зменшуватися обсяги надходження сум єдиного соціального внеску до фондів соціального страхування та Пенсійного фонду і у зв’язку з цим до кінця року 2018 року виникла проблема невиконання планових показників доходної частини бюджетів, зокрема, Фонду соціального страхування України. Під загрозою опинилися своєчасність і повнота виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, страхові виплати потерпілим на виробництві та інші.

У зв’язку з цим відповідно до пункту 2.93 Генеральної угоди 7 грудня 2018 року відбулися тристоронні консультації в результаті яких сторони соціального діалогу дійшли згоди про збільшення частки єдиного внеску для Фонду соціального страхування України (з 9,1472 до 9,3759 відсотка) за рахунок зменшення частки єдиного внеску для Фонду соціального страхування на випадок безробіття (з 5,2313 до 5,0026 відсотка). Частка Пенсійного фонду, при цьому, залишилась без змін (85,6215 відсотки). Зазначений розподіл єдиного внеску затверджено постановою Кабінету Міністрів України 27 грудня 2018 року №1142.

Відповідно бюджети фондів соціального страхування на 2019 рік розраховувалися з урахуванням зазначеного вище перерозподілу єдиного внеску, відповідно до основних прогнозних макропоказників на 2019 рік з фондом оплати праці найманих працівників і грошового забезпечення військовослужбовців у сумі 1 142,7 млрд. грн., середньообліковою чисельністю застрахованих осіб близько 10,4 млн. осіб.


2. Про очікувані зміни в підходах до сплати єдиного соціального внеску. 14 листопада 2018 року на засіданні Уряду схвалено проект закону щодо удосконалення функціонування системи загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування, підвищення якості адміністрування та дисципліни сплати єдиного соціального внеску. Законопроектом пропонується: посилення відповідальності за несплату роботодавцями єдиного соціального внеску; збільшення максимальної величини бази нарахування єдиного внеску з 15 до 25 мінімальних зарплат та запровадження регресивної шкали, що передбачає зменшення відсотку сплати єдиного внеску, якщо база його нарахування перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати; перенесення строків запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи з 01.01.2019р. на 01.01.2020р.; передачу адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від органів Державної фіскальної служби до Пенсійного фонду та інші. Проте до теперішнього часу цей законопроект ще не внесено до Верховної Ради України.

3. З 1 січня 2019 року збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю. Завдяки наполегливій позиції профспілкової сторони правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття з 1 січня 2019 року передбачено посилення соціального захисту для застрахованих осіб, а саме - збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб з 1440грн. до 1630 грн., а для осіб, у яких у розрахунковому періоді менше 6 місяців сплати внесків – з 544 грн. до 610 грн.

При цьому профспілкова сторона ініціювала включення до плану роботи правління Фонду на ІІ квартал 2019 року розгляд питання про чергове підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю з метою наближення його розміру до рівня прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

4. З 1 березня підвищуватимуться страхові виплати для потерпілих на виробництві (членам їх сімей). На 2019 рік бюджетом Фонду соціального страхування передбачено проведення чергового перерахування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей) на коефіцієнт зростання у попередньому календарному році середньої заробітної плати.

Нагадаємо, що в 2018 році вже було проведено низку підвищень страхових виплат, що було однією з вимог профспілок, визначених у Генеральній угоді. Так, з 1 січня минулого року підвищено мінімальні розміри потерпілим на виробництві та осучаснено щомісячні страхові виплати за період з 2008 по 2011 рік (для осіб, які мали право на перерахування у цих роках), а з 1 березня 2018 року перераховані щомісячні страхові виплати з урахуванням коефіцієнта 1,20. У середньому розмір страхових виплат для потерпілих на виробництві збільшився у 2018 році на 40,6%.


5. Зростає кількість застрахованих осіб, які проходитимуть реабілітаційне лікування в санаторно-курортних закладах. Так, у 2019 році передбачено витрати для лікування більш ніж 33,8 тис. застрахованих осіб у сумі 439 млн. грн. Фінансування Фондом соціального страхування реабілітаційного лікування застрахованих осіб у санаторно-курортних закладах суттєво зростає щорічно, починаючи з 2015 року.

Разом з тим, правління Фонду соціального страхування України ухвалило рішення, яким у 2019 році посилюється контроль за ефективністю реабілітації працюючих. Програму реабілітації розширено оцінкою ефективності лікування, яка надається за медичними показниками. У програмі лікування зазначається попередньо погоджений перелік послуг, який залежить від профілю медичної реабілітації.

6. Удосконалено порядок подання страхувальниками заяви-розрахунку до Фонду соціального страхування для отримання фінансування страхових виплат та впроваджено систему попереднього контролю правильності їх нарахування. Ще з 1 жовтня 2018 року відповідно до рішення правління Фонду від 19.07.2018 № 12, страхувальникам надано можливість надсилати заяви-розрахунки (які є підставою для нарахування Фондом матеріального забезпечення) в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису (за умови укладеного договору із робочим органом виконавчої дирекції Фонду) з метою оптимізації та пришвидшення фінансування. На сьогодні вже 50% таких заяв подається роботодавцями в електронному вигляді. Щодня до Фонду надходить більше 5 тисяч електронних заяв-розрахунків.

Також, з жовтня 2018 року впроваджено систему попереднього контролю правильності нарахування виплат, що дозволяє упередити можливі помилки при визначенні розміру матеріального забезпечення та уникнути штрафів. Робочі органи виконавчої дирекції Фонду до надання страхових коштів заявнику здійснюють повну перевірку інформації, наведеної у заяві-розрахунку.

7. Запроваджено новий порядок надання страхових виплат і послуг переміщеним особам. Оновлений Порядок вдосконалив механізм надання особам, які були вимушені покинути тимчасово окуповану територію, щомісячних і одноразових страхових виплат, а також фінансування витрат на медичну і соціальну допомогу.

Зокрема, врегульовано питання надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка настала внаслідок нещасного випадку на виробництві. За наявності оригіналу листка непрацездатності робочі органи виконавчої дирекції Фонду профінансують допомогу по тимчасовій втраті працездатності безпосередньо потерпілим на виробництві, які перемістились на підконтрольну українській владі територію. Порядок дає нам можливість надавати страхові виплати та послуги за місцем їх тимчасового проживання (перебування), навіть якщо роботодавець не переміщувався з тимчасово окупованої території тощо.

8. Про електронний реєстр листків непрацездатності. Профспілки давно порушували питання про запровадження такого реєстру, про що навіть передбачалось Генеральною угодою у минулі роки, з метою більш повного контролю за видачею листків непрацездатності та водночас забезпечення прозорості і спрощення їх видачі. 28 листопада 2018 р. Уряд прийняв відповідну постанову № 999, якою передбачено утворення зазначеного Реєстру як системи накопичення, зберігання та використання інформації про видані, продовжені та обліковані листки непрацездатності з використанням інформаційної інфраструктури Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Згідно з прийнятою постановою центральним органам виконавчої влади разом із Пенсійним фондом і Фондом соціального страхування України потрібно буде розробити та внести до 1 лютого 2019 року на розгляд Кабінету Міністрів України проект положення про Електронний реєстр листків непрацездатності та забезпечити технічні можливості його функціонування.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная