зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Травня 2013
Пленум ЦК Укруглепрофсоюза обратился к Главе государства с просьбой вернуть знак «Шахтерская Слава» в перечень ведомственных наград
ХІ Пленум Центрального комитета Профсоюза работников угольной промышленности Украины обратился к Президенту Украины Виктору Януковичу с просьбой вернуть знак «Шахтерская Слава» в перечень ведомственных наград.

Текст обращения приводим полностью на языке оригинала.


ЗВЕРНЕННЯ
XI пленуму Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України до Президента України

Шановний Вікторе Федоровичу!

Ми, учасники XI пленуму Центрального комітету Укрвуглепрофспілки звертаємося до Вас від імені більш ніж 300-сот тисяч працівників підприємств вугільної промисловості України всіх форм власності.

Вже понад півсторіччя, починаючи з 1956 року і по останній час, трудівники підприємств вугільної промисловості кожного року напередодні професійного свята День шахтаря традиційно нагороджувались відомчим нагрудним знаком «Шахтарська слава» трьох ступенів. Це було ознакою визнання з боку держави престижу важкої шахтарської праці та турботи про шахтарів.

Зазначена нагорода не потребує коштів із державного бюджету країни, але є важливим стимулом підвищення продуктивності шахтарської праці. Ця відзнака зберігалася навіть у найскрутніші часи для вугільної промисловості України.

Вами як Президентом був визначений курс держави на пріоритетність розвитку вугільної промисловості в енергетичному секторі економіки України. І ми визнаємо, що не дивлячись на складні проблеми, існуючі в країні в умовах світової економічної кризи, з боку держави докладаються суттєві зусилля щодо підтримки стабільної роботи вугільних підприємств та забезпечення виплати регулярної заробітної плати їх працівникам.

Тому інформація про виключення Указом Президента України від 30.05.2012 року знаку «Шахтарська слава» з переліку відомчих нагород викликала у шахтарів подив, нанесла духовну травму і розцінюється як ознака відступу держави від визначеного Вами курсу щодо вугільної галузі. Зазначаємо, що позбавлення вугільників їх відомчої відзнаки, крім того, призведе до звуження кола соціальних гарантій шахтарям, визначених Законодавством та Галузевою угодою, оскільки деякі з них обумовлені нагородженням знаком «Шахтарська слава».

Шановний Вікторе Федоровичу!

Звертаємося до Вас із проханням про внесення змін до пунктів №2 і №3 Положення, затвердженого Вашим Указом від 30.05.2012 року, а саме:

абзац другий пункту 2 Положення доповнити словами «та працівники підприємств, установ та організацій вугільної промисловості України (незалежно від форм власності та господарювання)»;

абзац другий пункту 3 Положення доповнити словами «за винятком нагрудного знаку «Шахтарська слава» трьох ступенів, яким відзначаються працівники підприємств, установ та організацій вугільної промисловості України», що буде співпадати з вимогами Вашого Указу та жаданнями працівників вугільної промисловості України.

Ми пам’ятаємо, що саме Ви, ще будучи Прем’єр-міністром України, з трибуни пленуму Центрального комітету Укрвуглепрофспілки проголосили необхідність напрацювання проекту закону про престижність шахтарської праці, чим надали надію шахтарям. І ми сподіваємося, що Ви, як Президент України, не допустите, щоби з Вашим іменем було пов’язане позбавлення шахтарів престижної відомчої нагороди «Шахтарська Слава»!

27 травня 2013 року
м.Київ