зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Вересня 2014
Виктор Турманов обратился к премьер-министру Арсению Яценюку относительно выплаты зарплаты работникам угледобывающих предприятий в зоне АТО
Вопрос выплаты заработной платы работникам угледобывающих предприятий, находящихся в зоне военных действий, был обсужден в ходе встречи 4 сентября председателя Профсоюза работников угольной промышленности Украины, народного депутата Виктора Турманова с премьер-министром Украины Арсением Яценюком и министром энергетики и угольной промышленности Юрием Проданом.

Поводом для встречи стали многочисленные обращения к Виктору Турманову первичных и территориальных профорганизаций угледобывающих предприятий Донецкой и Луганской областей в связи с нерешенностью вопроса оплаты труда работников предприятий, которые находятся в зоне проведения антитеррористической операции.

Большинство этих предприятий, отметил Виктор Турманов, вынуждены частично или полностью приостановить свою производственную деятельность, поскольку там, где ведутся активные боевые действия, нередко возникают ситуации, угрожающие жизни и здоровью работников вследствие повреждения объектов энергоснабжения, технологического оборудования, разрушения административных зданий и сооружений, невозможности обеспечения технических условий выполнения работ согласно горному законодательству. На многих шахтах Донецкой и Луганской областей спуск в шахту людей не осуществляется, добыча угля не ведется, имеющийся на складах уголь не отгружается. Все это привело к тому, что у предприятий нет средств на выплату заработной платы работникам, которые в этих сложнейших условиях, рискуя жизнью, приходят на работу.

Председатель Укруглепрофсоюза подчеркнул, что неполучение никакой оплаты, незащищенность со стороны государства еще больше усугубляют и без того тяжелое моральное состояние людей в этих регионах.

В связи с тем, что наличие возникших обстоятельств и их устранение не зависят ни от работодателей, ни от работников, прекращение работы предприятий для работников, выходящих на работу, согласно трудовому законодательству является простоем не по вине работника, за который должна осуществляться соответствующая оплата (из расчета не ниже двух третей тарифной ставки установленного работнику разряда (оклада). Это - минимальная государственная гарантия, которая должна быть обеспечена, чтобы социально поддержать людей в зоне проведения боевых действий.

Комментируя итоги встречи, Виктор Турманов отметил, что премьер-министр, выразив озабоченность ситуацией на угледобывающих предприятиях в Донецкой и Луганской областях, пообещал решить вопрос оплаты времени вынужденных простоев.
Положительное решение данной проблемы, подчеркнул профсоюзный лидер, будет способствовать уменьшению социального напряжения в этих регионах.

Приводим текст обращения народного депутата Украины, председателя Укруглепрофсоюза Виктора Турманова к премьер-министру Украины Арсению Яценюку.

Прем’єр-міністру України
Яценюку А.П.


Шановний Арсенію Петровичу!
Останнім часом до мене, як Народного депутата України та голови Профспілки працівників вугільної промисловості України надходять багаточисельні звернення, як від профспілкових організацій вугледобувних підприємств Донецької та Луганської областей, так і безпосередньо від окремих працівників, які є членами профспілки, стосовно невирішеності питань з оплати праці працівників підприємств, які знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції та інших бойових дій і продовжують працювати.
Як відомо, дані підприємства вимушені частково або повністю припиняти свою виробничу діяльність, і тільки одиниці з них продовжують працювати у звичайному режимі. Вугледобувні підприємства належать до особливо небезпечних виробництв, діяльність яких також тісно пов’язана з екологічною небезпекою довкілля, врегульована спеціальним гірничим законодавством. Там, де ведуться активні бойові дії, не зрідка виникають ситуації, коли життя та здоров’я працівників підприємств та виробничого середовища чи довкілля знаходиться під прямою загрозою з причин фактичного та можливого пошкодження об’єктів енергопостачання, технологічного обладнання, руйнування адміністративних будівель та споруд, а також неможливістю забезпечення технічних умов виконання робіт згідно до гірничого законодавства, тощо.
Припинення роботи в умовах впливу таких обставин непереборної сили призводить до суттєвих змін соціально – єкономічного стану підприємств та їх працівників, які знаходяться на підприємстві, але не можуть виконувати трудову діяльність. Так, на багатьох шахтах Донецької і Луганської областей з цих причин спуск в шахту та видобуток вугілля не здійснюється, наявне на складах вугілля не відгружається, у підприємств відсутні кошти для виплати заробітної плати працівникам, які ризикуючи своїм життям приходять на роботу за будь яких умов. Неодержання ніякої платні та незахищеність з боку держави ще більше поглиблює моральний стан мешканців цих регіонів, залишаючи їх та їх родини один на один без коштів для існування та виживання у цих складних умовах.
У зв’язку з тим, що наявність таких обставин та їх усунення не залежить ні від роботодавців, ні від працівників, припинення роботи підприємств для працівників, які виходять на роботу, згідно до трудового законодавства є простоєм не з вини працівника, за який повинна здійснюватися відповідна оплата.
Згідно до статей 34 та 113 КЗоТ України простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами; час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Це є мінімальна державна гарантія, яка може хоть якось соціально підтримати людей в зоні проведення бойових дій та не заглиблювати їх морально- психологічний стан. Ця державна гарантія для громадян країни в цей складний час повинна бути забезпечена обов’язково.
Розуміючи скрутний фінансовий стан держави працівники вугільних підприємств та профспілка не наполягають на оплаті простою в більш високих розмірах, ніж встановлено законодавством, і як це передбачено діючою Галузевою угодою, тобто в розмірі тарифної ставки чи окладу.
Слід зазначити, що державні вугледобувні підприємства одержують державну підтримку на видобуте вугілля для покриття витрат по собівартості вугільної продукції, однією із складових якої є оплата праці, в тому числі й оплата за простої. Кошти на підтримку передбачені в Державному бюджеті України на 2014 рік.
На підставі викладеного, та з метою забезпечення соціальних і трудових гарантій для працівників підприємств, які знаходяться в зоні проведення АТО та вимушені припиняти виробничу діяльність для збереження життя та здоров’я людей, а також небезпеки довкілля в східних регіонах, прошу Вас, шановний Арсенію Петровичу, невідкладно прийняти необхідне вкрай важливе політичне рішення з питання щодо оплати часу вимушених простоїв з вищезазначених причин. Позитивне вирішення даної проблеми безумовно сприятиме зменшенню соціальної напруги в цих регіонах.
По результатам розгляду звернення прошу мене поінформувати.

З повагою, народний депутат України В. Турманов.