зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Січня 2015
АКЦИЯ ПРОТЕСТА ТРУДОВЫХ КОЛЛЕКТИВОВ УГОЛЬНОЙ ОТРАСЛИ: Шахтеры выступают категорически против ликвидации угольной промышленности
28 января в Киеве состоится пикетирование здания Кабинета министров Украины, в котором под флагами Профсоюза работников угольной промышленности примут участие представители трудовых коллективов шахт со всех регионов Украины. Таким образом шахтеры выразят свой протест против отмены бюджетного финансирования государственной поддержки угольных предприятий, что предусмотрено Государственным бюджетом на 2015 год.

Публикуем пресс-релиз акции, а также требования трудовых коллективов.

ПРЕС-РЕЛІЗ
Шахтарі виступають категорично проти ліквідації вугільної галузі України

У Державному бюджеті України на 2015 рік, вперше за всі роки незалежності нашої країни, не передбачено грошей на стабільну роботу і розвиток вугульної галузі, охорону праці і заробітну плату шахтарів. І це в той час, коли через брак вугілля та інших паливних ресурсів вся енергосистема країни знаходиться на межі розвалу.

Відсутність держпідтримки галузі призведе до зростання ціни на вугілля, що обернеться підвищенням цін на всі товари і послуги і зробить неконкурентоспроможними практично всі підприємства і економіку країни. Замість того, аби підтримати і збільшити вугледобуток на державних шахтах, держава витрачає кошти на закупівлю вугілля за кордоном.

На законодавчому рівні вже ліквідовані соціальні норми і гарантії для працівників та пенсіонерів галузі: пільгове оподаткування підземних працівників, забезпечення безкоштовним побутовим паливом, введений низький поріг для оподаткування пенсій, що неминуче торкнеться пенсії шахтарів.

Заборгованість із заробітної плати на підприємствах галузі перевищує 600 млн. грн., і вона продовжує наростати, а в деяких вугільних регіонах виплата зарплати припиниться взагалі.

Такий стан справ в умовах відсутності державної підтримки вугільних підприємств призведе до різкого зростання безробіття (роботу втратять більш ніж 50 тис. трудівників), без засобів для існування залишаться родини шахтарів ( а це 150 тис. людей), занепадуть міста і селища, де шахти є містоутворюючими підприємствами.
Масштаби катастрофи важко уявити, адже ціна питання - виживання цілих регіонів як на Заході, так і на Сході України.

Замість того, аби розвивати вугільну галузь, Уряд і Верховна Рада взяли курс на фактичну ліквідацію шахт! У цих умовах шахтарі не мають іншого вибору, окрім як боротися за збереження підприємств.

28 січня трудові колективи вугледобувних підприємств вийдуть на акцію протесту, в якій візьмуть участь понад 1000 гірників з усіх регіонів України.

ТРУДОВІ КОЛЕКТИВИ ВИМАГАЮТЬ:
1. Внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», передбачивши в ньому видатки на:
1.1. Державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат по собівартості готової товарної вугільної промисловості – 4 300,0 млн. грн.
1.2. Державну підтримку будівництва вугле- і торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств – 1 200,0 млн. грн..
1.3. Гірничорятувальні заходи вугледобувних підприємств – 434 млн. грн.
1.4. Охорону праці на вугледобувних підприємствах – 65 млн. грн.
2. Внести зміни до законодавчих актів з метою відновлення дії соціальних гарантій для працівників та пенсіонерів галузі, що існували на 1 грудня 2014 року, а також зняття мораторію на соціальні стандарти та забезпечення індексації заробітної плати на рівень інфляції.
3. Забезпечити для вугільних підприємств всіх форм власності своєчасний розрахунок на Енергоринку та погашення боргів за спожиту вугільну продукцію та електроенергію.