зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Квітня 2015
ПРЕСС-РЕЛИЗ. ІІІ Cъезд шахтеров Украины
21 апреля в 10.00. в Международном центре культуры и искусств (бывшем Октябрьском дворце, ул. Институтская 1) состоится III Съезд шахтеров Украины. Главный вопрос в повестке дня «О критическом положении в угольной промышленности Украины и путях ее преодоления».

Для участия в освещении мероприятия представителям СМИ необходимо пройти аккредитацию. Подробности по телефону (067) 791 83 54.


ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
ПРЕСС-РЕЛІЗ

21 квітня 2015 року

За останній рік на підприємствах вугільної галузі, що знаходяться на підконтрольній Україні території, вдвічі знизилися обсяги видобутку вугілля, стрімко зросла заборгованість по заробітній платі, що призвело до зубожіння гірників і посилило соціальну напруженість у шахтарських регіонах. До такого стану вітчизняну вугільну промисловість довела хибна політика Уряду, направлена на підривання енергетичної безпеки країни.

Рішення про нове масове закриття шахт і подальші урядові дії по припиненню бюджетного фінансування державних підприємств галузі, вся урядова стратегія відносно вугільної галузі будується на мінімізації поточних бюджетних витрат без врахування наслідків таких рішень навіть на найближчу перспективу.

Результатом такої політики є занадто низькі ціни на вітчизняне вугілля, які майже на третину нижчі за імпортну сировину, згортання всіх програм щодо розвитку гірничих робіт, скорочення чисельності працюючих та фінансова незбалансованість державних підприємств галузі. Багато шахт знаходяться на межі повної зупинки виробництва через відсутність засобів, необхідних для забезпечення технологічного процесу видобутку вугілля. Вже в даний час на деяких підприємствах трудящих масово відправляють в вимушені безкоштовні відпустки, залишаючи їх сім'ї без засобів існування.

Зростають негативні тенденції і в роботі недержавних підприємств галузі, які відчувають складнощі у зв'язку з заниженим рівнем тарифів на електроенергію, що виробляється з українського вугілля, невирішенням наявних проблем, що стосуються розрахунків з енергоринком. Так, заборгованість ГП «Енергоринок» перед виробниками електроенергії досягла 20 млрд. грн.

В останні кілька місяців соціально-економічна ситуація на підприємствах галузі значно погіршилася. В умовах різкого зростання тарифів і цін на товари і послуги, ліквідації соціальних гарантій для трудящих вуглевидобувних підприємств і при наявності величезних боргів із заробітної плати у працівників практично відсутні засоби на забезпечення їх життєдіяльності, оплату комунальних послуг, медикаменти, проїзд в суспільному транспорті і тому подібне. Трудящі та їх сім’ї неухильно зубожіють.

З метою попередження негативного розвитку подій у галузі всеукраїнські профспілки, що діють у вугільній промисловості, об’єднали свої зусилля для врятування підприємств та робочих місць, захисту прав та інтересів вугільників.
Шахтарі не вірять нічого не вартим обіцянкам, тому 21 квітня зберуться на форум, щоб в черговий раз привернути увагу перших осіб держави до реального стану справ у вугільній промисловості, разом з ними розглянути ситуацію і знайти дієві виходи з неї.

З’їзд шахтарів України, у якому візьмуть участь понад 800 представників шахтарських колективів з усіх регіонів України, розпочне свою роботу 21 квітня о 10.00 у Міжнародному центрі культури та мистецтв (Жовтневий палац).