зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

22 Грудня 2015
Віктор Турманов: Вугільну галузь намагаються нахабно знищити
«Ситуація у вугільній галузі, м’яко кажучи, дуже складна. Вже зараз шахтарі у регіонах, зокрема на Волині, перекривають автошляхи, проводять мітинги під стінами обладміністрацій. Бюджет на наступний рік катастрофічний — у ньому Державна підтримка вугільної галузі відсутня, що говорить про те, що вугільну промисловість намагаються нахабно знищити.

Тому ми й проводимо Всеукраїнську попереджувальну акцію протесту у Києві, у якій візьмуть участь близько 1200 шахтарів — представників трудових колективів вугледобувних підприємств з усіх підконтрольних Україні регіонів.

Ми сподіваємося на зустріч з Головою Верховної Ради. Сподіваємося, що наша акція у переддень розгляду Бюджету парламентом зможе вплинути на депутатів та керівників держави, що нам вдасться достукатися до влади. Звичайно, є депутати, що підтримують нас, і, сподіваюсь, візьмуть участь у акції протесту. Зокрема, у парламенті створено міжфракційне об’єднання «Врятуймо вугільну галузь!», до якого увійшли 23 депутати із різних регіонів і сходу, і заходу. Але, якщо питання не буде вирішено, я знаю настрої наших шахтарів... Вони дуже жорстко налаштовані, й мовчати не будуть.

Вугільна промисловість є основою теплової генерації України. Для того, щоб забезпечити її стабільну роботу, не допустити закриття вугледобувних підприємств, необхідне достатнє фінансування Але влада або не розуміє цього, або свідомо знищує вугільні шахти...

Як в цьому році, так і в наступному (з огляду на проект бюджету на 2016 рік) відбувається порушення Коаліційної угоди, у якій чітко прописано, що починаючи з 2015 року державна підтримка вугільних підприємств буде зменшуватися поступово, протягом п’яти років, на 20% щорічно. Але вже в 2015 році з бюджету галузі ця стаття була викреслена. Нам доводилося у січні, березні проводити акції протесту біля Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Ми зустрічалися з Прем’єр-міністром і під час зустрічі піднімали усі ці питання, що турбують шахтарів та вугільну галузь. Тоді ми довели владі, що держпідтримка вкрай потрібна для галузі. Нам вдалося повернути цей напрямок фінансування. Кошти на нього були перерозподілені з інших статей бюджету галузі, що дозволило виплачувати заробітну плату шахтарям.

У проекті бюджету на наступний рік держпідтримка вугільної галузі знову викреслена. Ми, починаючи з червня, зверталися безпосередньо до Прем’єр-міністра щодо Бюджету-2016. Давали розрахунки Міненерговугілля. Потрібно виділити близько 6 млрд. грн. на вугільну галузь, щоб вона більш-менш нормально функціонувала. Але влада знову ігнорує шахтарів.

Працюючи у вугільній галузі майже 50 років, хочу сказати, що такого зневажливого та хамського ставлення до шахтарської професії я ніколи не зустрічав. Були проблеми, складнощі, але вдавалося знайти компроміс та вирішити питань.

Щодо ДП «Волиньвугілля», то там зараз функціонує три шахти, дві із яких уже майже допрацювали свої запаси. А це означає, що через деякий час з цих підприємств будуть вивільнені робітники, яких потрібно влаштувати на інші вугільні підприємства. Вирішити цю проблему може запуск у роботу шахти «Нововолинська №10». Цьогоріч за підтримки губернатора області нам вдалося добитися виділення коштів на продовження будівництва, але їх не вистачає для його завершення. У бюджеті галузі на 2016 рік видатки на фінансування будівництва теж відсутні. Таким чином для регіону постало серйозне питання соціального характеру.

До речі, закриття шахт та вивільнення працівників, подальше технічного переоснащення підприємств і інші питання, пов’язані з функціонуванням вугільних підприємств містяться у відповідних Концепції та Программі розвитку вугільної галузі. Вона вже давно напрацьована Міненерговугіллям, але Кабінет міністрів її досі не розглянув і не затвердив. А доки ці документи не будуть прийняті, а також для них не виділене достатнє фінансування профспілка не дає згоду на будь-яку реорганізацію в галузі».

Довідково: Заборгованість по заробітній платі шахтарям ДП складає понад 800 млн. грн. (за 2 місяці), із яких 300 млн. грн. начебто відшукали. Залишається ще 500 млн. Але грошей на фінансування зарплати за листопад-грудень немає також. Тож вийде понад 1 млрд. грн. заборгованості по зарплаті станом на 1 січня 2016 року.


За матеріалами газети "Профспілкові вісті"