зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Жовтня 2016
СЕЛЕКТОРНА НАРАДА. Розвивати соціальний діалог для реального захисту людини праці
3 жовтня у Києві відбулась селекторна нарада представників членських організацій Федерації профспілок України. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. В заході взяв участь заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Перед початком наради відбулась хвилююча подія. Від імені командування та особистого складу бойової бригади, яка бере активну участь в АТО, боєць цієї бригади вручив Почесну грамоту та відзнаку бригади Голові Профспілки таксистів України Василю Попику за активну участь у волонтерському руху його особисто та очолюваної їм профспілки.

Учасники наради – керівники та представники всеукраїнських галузевих профспілкових організацій, регіональних профоб’єднань обговорили надзвичайно актуальні та важливі питання, які поставили перед профспілками сучасна непроста соціально-економічна ситуація в країні. Йдеться про гостру потребу в кардинальному реформуванні системи оплати праці, вирішенні проблем заборгованості по зарплаті, шокового підвищення ціни на побутовий газ та тарифи на послуги ЖКГ.

Що профспілки як головні захисники прав та інтересів людини праці мають робити у таких умовах? Треба проводити масові акції протесту чи ще залишається можливість вести з Урядом та роботодавцями конструктивний та ефективний соціальний діалог? Саме на ці питання шукали відповіді учасники наради. Тому і основні питання її порядку денного були:

1. Про забезпечення виконання постанови Президії ФПУ від 30.09.2016 № П-4-2 «Про виконання вимог профспілок, викладених в постанові Ради ФПУ від 23.06.2016 № З-2-4 «Про позицію й дії ФПУ, її членських організацій на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги» та подальші дії ФПУ.

2. Про зустріч з Прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б., членами Уряду та СПО роботодавців.

Голова ФПУ Григорій Осовий, якій виступив з інформацією по цим питанням, наголосив на тому, що за час після засідання Президії ФПУ на виконання рішень Президії вдалося зробити чимало. Так, Головою ФПУ поінформовано листом і особисто Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо невиконання його протокольного доручення від 09.07.2016 № 25167/0/1-16 з проханням провести зустріч з профспілковим активом. На засіданні Уряду 5 жовтня 2016 року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив сформувати групи представників Уряду для аналізу діяльності теплокомуненерго у 4-5 містах країни та прозорості формування ними тарифів на житлово-комунальні послуги. Робоча група розпочала роботу: відбулось засідання 10.10.2016, наступне – 13.10.2016.

Триває робота з актуалізації списків 1, 2. ФПУ ініційовано проведення двох узгоджувальних нарад, які заплановані на 13.10.2016 та 20.10.2016.

Узгоджені місце та дата зустрічі представників СПО об’єднань профспілок з Прем’єр-міністром України та СПО сторони роботодавців. Зустріч узгоджена на 18 жовтня. Володимир Гройсман у зв’язку з цим доручив керівникам міністерств та відомств:

- прибути на зустріч з профспілковим активом,


- до 12 жовтня подати Кабінетові Міністрів інформаційно-аналітичні матеріали до зустрічі (щодо проблемних питань, які порушуються ФПУ, довідку щодо виконання попередніх доручень із зазначених питань).


Було також направлено Листа ФПУ до СПО роботодавців щодо непогашення заборгованості з виплати заробітної плати та непідвищення заробітної плати з пропозицією провести у другій половині дня 18 жовтня ц.р. у МЦКМ ФПУ (Жовтневий палац) зустріч членів СПО роботодавців з керівниками Всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань.

Одночасно у зв’язку із запланованими зустрічами необхідно вирішити питання з дорученням Президії ФПУ провести 20 жовтня Всеукраїнську акцію протесту.

У виступах учасників наради зазначалось, що вкрай необхідно продовжити соціальний діалог с Урядом та роботодавцями. При цьому залишаючи за собою право на масові акції протесту. Треба дуже добре підготуватися до цих важливих зустрічей, аргументувати справедливі вимоги профспілок та працівників, права яких вони захищають, підкреслювали вони. Ми маємо вести діалог як на рівні Уряду та СПО сторони роботодавців, так і на рівні міністерств, відомств, місцевих оранів державної влади та органів роботодавців, на кожному конкретному підприємстві, у кожній конкретної організації, зазначалось у виступах.

Як підсумок селекторної наради її учасники прийняли наступні рішення:

1. Провести 18 жовтня такі заходи

- зустріч з Прем’єр-міністром та членами Уряду в Клубі Кабміну – з 11.00.

- зустріч СПО об’єднань профспілок та СПО сторони роботодавців в МЦКМ ФПУ (Жовтневий палац) - з 14.00

- засідання Президії ФПУ в МЦКМ ФПУ (Жовтневий палац) - з 15.00.

2. Провести ретельну підготовку на всіх рівнях до цих зустрічей, виробити ефективну, конструктивну, консолідовану позицію профспілок щодо вирішення актуальних питань захисту соціально-економічних та трудових прав людини праці.
Прес-центр ФПУ

Федерація професійних спілок України