зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

29 Березня 2017
Засідання круглого столу «Актуальні питання вугільної галузі України: реформування, фінансування та безпека праці»
24 березня поточного року відбулося засідання круглого столу «Актуальні питання вугільної галузі України: реформування, фінансування та безпека праці» під головуванням в.о. голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександра Домбровського і Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика. У заході також взяли участь народні депутати, голови галузевих профспілок, експерти від громадськості.

Під час заходу були обговорені наступні питання:

- актуальний стан реформування вугільної промисловості: стратегічні основи та вжиті заходи;

- чи потрібна ринкова модель вугільній галузі? Роль та місце Державної вугільної компанії в ній;

- пріоритетні напрямки оздоровлення державних активів вугільної галузі, приватизація, модернізація та ліквідація шахт;

- соціальний захист працівників, які будуть вивільнені у зв’язку з ліквідацією/консервацією шахт (перепрофілювання), реіндустріалізація промислових майданчиків;

- охорона праці та техніка безпеки на вугледобувних підприємствах (попередження нещасних випадків на виробництві).

На засіданні Міністр Ігор Насалик презентував бачення Міненерговугілля України щодо подальшого розвитку вугільної галузі та повідомив, що наступного тижня представить відповідні напрацювання на засіданні Уряду.

Щодо подальших планів розвитку вугільної галузі Ігор Насалик наголосив, що найпершим завданням є розв’язання проблеми збитковості шахт. Практично всі 33 державних підприємства у 2016 році були збитковими. Водночас за рік три підприємства виведено на відповідний рівень рентабельності. Тому виведення підприємств на рівень беззбитковості є ключовим завданням Міністерства.


Міненерговугілля, за словами Міністра, має намір зменшити кількість шахт з 33 до 26, при цьому планує не зменшити, а навпаки, збільшити видобуток вугілля з 5,8 млн тонн до 8,7 млн тонн. Цього результату вдасться досягти завдяки модернізації, технічному переоснащенню шахт та введенню нових лав. Для цих цілей вже цього року в бюджет закладено 800 млн гривень, а також - передбачено 1 млрд грн кредитних коштів під державні гарантії.


Міністр наголосив, що пріоритетом залишається створення належних та безпечих умов праці гірників, забезпечення їх засобами індивідального захисту. Незважаючи на те, щов останні роки фінансування здійснювалося недостатньо, а 2016 році на заходи з охорони праці зовсім не було виділено бюджетних коштів, вугільні компанії з власних коштів виділили у 2015 році 58,6 млн гривень, а у 2016 році удвічі більше – 94 млн гривень.


Ігор Насалик також повідомив про наміри щодо створення Національної вугільної компанії. Проект відповідної постанови передано на розгляд Уряду. Компанію пропонується створити з метою оптимізації роботи шахт та зменшення витрат, зокрема на утримання працівників, не задіяних у виробничому процесі. Зазначені заходи дозволять, за попередніми підрахунками, зекономити 1,5 млрд гривень.
Позицію Профспілки працівників вугільної промисловості України озвучив лідер Віктор Турманов.


Профспілковий лідер зазначив, що необхідно:

- забезпечити економічну збалансованість державних вугледобувних підприємств України, в тому числі шляхом здійснення необхідного бюджетного фінансування Програм « Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» та « Капітальне будівництво і технічне переоснащення шахт»;

- здійснити реструктуризацію боргів державних вугледобувних підприємств за спожиту електроенергії та фондам соціального страхування України;

- невідкладно вирішити питання щодо виділення 200 млн. грн. на охорону праці та техніку безпеки вугільних шахт;

- вжити невідкладні заходи щодо термінового розгляду та прийняття Закону України № 6212 «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств» стосовно призупинення здійснення процедури банкрутства та блокування рахунків вугледобувних підприємств на період до 1 січня 2019 року.

Як зазначив, Віктор Турманов Профспілка і надалі буде відстоювати відновлення права на пенсію на пільгових умовах для категорії осіб, що зайняті на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу в обліковому часі, скасованого Постановою КМУ від 24 . 06. 2016 року № 461.

Також профспілковий лідер звернувся до в. о голови Комітету О. Домбровського з проханням сприяти вирішенню Кабінетом Міністрів України питання стосовно доопрацювання і затвердження « Урядової програми реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року» з визначенням необхідних обсягів і джерел фінансування, в тому числі – бюджетного по всіх її складових ( заробітна плата, охорона праці, технічне переоснащення).