зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

25 Травня 2017
Концепція реформування і розвитку вугільної галузі на розгляді в Кабінеті Міністрів України.
24 травня поточного року відбулося засідання Кабінету міністрів України, на якому було розглянуто питання Концепції рефомування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року.

По даному питанню зі вступним словом виступив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. За його словами реалізація Концепції дозволить комплексно розв’язати проблемні питання функціонування вугільної галузі, реалізувати системні заходи з використання її потенціалу для збільшення обсягів видобутку вугілля, підвищити ефективність та перевести вугільну галузь на бездотаційний і самоокупний режим діяльності з одночасним вирішенням екологічних і соціальних проблем шахтарських регіонів та створення сприятливих умов для залучення інвестицій.

Презентуючи проект Концепції на засіданні Уряду, Міністр Ігор Насалик наголосив, що вугільна галузь має забезпечувати потреби теплової генерації, оскільки здійснюються заходи щодо заміщення антрацитової групи вугілля газовим вугіллям. «У 2019 році ми можемо сказати, що ми повністю відмовилися від антрацитової групи вугілля», - зазначив Ігор Насалик.

Концепція, за словами Міністра, спрямована на розвиток власного видобування вугілля. І. Насалик зазначив, що попередня система, яка працювала у вугільній галузі, сприяла неефективному використанню коштів, а основною проблемою було те, що шахти не були зацікавлені у збільшенні видобування вугілля- скільки б не видобула шахта, працівники гарантовано отримували зарплату.

Також проблемними питаннями були реконструкція шахт, постачання шахтного обладнання. тощо. Серед кроків, які планується здійснити, Міністр назвав реструктуризацію заборгованості, виділення додаткових коштів для модернізації підприємств та перегляд структури управління вугільною галуззю.

«Завдання Міненерговугілля – дати можливості і засоби виробництва, але кожна шахта, як відокремлене підприємство, сама відповідає за результати роботи: що заробив, те і маєш», - окреслив Міністр зміни, які повинні відбутися в галузі.
Він Також наголосив на те , що заплановані заходи дозволять створити ремонтну і наукову базу та розпочати процес збільшення видобутку вугілля. Зокрема, реалізація заходів, передбачених зазначеним Планом заходів , дозволить довести видобуток вугілля у 2018 році до 8,7 млн тонн. «Можу з твердістю сказати, що через рік і два місяці у нас не буде жодної збиткової шахти», - запевнив Ігор Насалик.

Міністр зауважив, що підтримка перспективних вугільних шахт дозволить підвищити заробітну плату шахтарям, забезпечити безпеку праці, щоб ми були горді за нашу вугільну галузь. Також Міністр зазначив, що питання реформування галузі розглянуте на трьох засіданнях колегії Міненерговугілля та обговорене з галузевими профспілками.

«Спільними зусиллями Уряду та профспілок галузі із залученням громадського та депутатського контролю за прозорістю реформування галузі, проведення тендерних закупівель та оптимізації використанням коштів, ми зможемо вивести вугільний сектор на якісно новий рівень та поновити престижність шахтарської праці»., переконаний Ігор Насалик.

В засіданні Кабінету Міністрів України взяв участь голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, який у своєму виступі наголосив на необхідності вжиття кардинальних заходів щодо виводу вугільної галузі з кризового стану . в якому вона перебуває на цей час і озвучив позицію Укрвуглепрофспілки стосовно запропонованої Концепції. Зокрема, профспілковий лідер зазначив, що реформи необхідно проводити , але при умові забезпечення сталої виплати заробітної плати.

Також Віктор Турманов наполягав на відновленні роботи Координаційної Ради при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості під головуваванням Віце - прем'єр – міністра України Володимира Кістіона на період проведення реформування галузі та виводу її із кризового стану . Для цього необхідні спільні узгоджені дії керівництва держави, кабінету Міністрів України, Міністерств і відомств разом з Профспілками.

В ході свого виступу голова Профспілки надав особисто Прем'єр – міністру пропозиції щодо реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року. Пропонується у запропонованому проекті Плану заходів додати наступне:

1. При внесенні змін до Закону України « Про Державний бюджет України на 20 17 рік» ( пункт 7) в частині виділення бюджетних коштів додатково передбачити :

- 1 616, 0 млн. грн. на державну підтримку на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції ( з урахуванням підвищення цін на вугільну продукцію);

- 123.0 млн. грн. на погашення простроченої заборгованості з виплати заробітної плати за 2015-2016 роки;

- 126, 0 млн. грн. на передачу об'єктів соціальної інфраструктури з балансів вугледобувних підприємств на баланси місцевих органів самоврядування.

2. Пункт 11 доповнити та викласти у редакції : « розробка державних заходів з подолання соціальних , механізмів соціальної адаптації та захисту працівників вугледобувних підприємств, що ліквідуються/ консервуються із залученням міжнародної фінансової та консультативної допомоги».

3. Пункт 14 викласти у редакції: « Внесення змін до постанови Кабігнету мІністрів України від 24 червня 2016 року № 461 « Про затвердження списків виробництв, робіт, професій , посад і показників , зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах « в частині відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах працівникам, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу на рік ( в обліковому періоді)».

4. План заходів доповнити новим пунктом під номером 15. « На період до стабілізації роботи підприємств вугільної галузі відновити діяльність Координаційної ради з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості під керівництвом Віце- прем'єр – міністра України Кістіона Володимира Євсівійовича».

На засіданні Кабінету Міністрів України також було розглянуто питання « Про результати роботи комісії з перевірки стану забезпечення охорони праці та техніки безпеки на вугільних підприємствах , утвореної розпорядженням КМУ від 3 березня 20 17 року.

В ході обговорення даного питання було прийнято рішення про необхідність внесення змін до Закону України « Про державний бюджет України на 20 17 рік» щодо виділення 200 млн за бюджетною програмою « Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах», зокрема на придбання засобів індивідуального та колективного захисту.


В цілому, засідання Кабінету Міністрів України відбулося конструктивно з підтримкою висловлених головою Укрвуглепрофспілки Віктором Турмановим пропозицій.