зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

1 Червня 2017
На розгляді Президії ЦК актуальні питання галузі!
31 травня поточного року відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, в роботі якої взяв участь заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун.

На засіданні були розглянуті питання: про Концепцію реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року та стан переговорів по внесенню змін і доповнень до Галузевої угоди. Про визначення дати проведення VIII Пленуму ЦК Профспілки, про організацію літньої оздоровчої кампанії.

В своїй доповіді заступник Міністра Анатолій Корзун окреслив основні напрямки Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 рок. Він зазначив , що буде створена Національна вугільна компанія, до складу якої ввійде 44 підприємства. Хоча кількість діючих шахт зменшиться з 33 до 26, але видобуток вугілля планується збільшити з 5, 8 млн. тонн до 8, 7 млн тонн на рік.

Також у своєму виступі заступник Міністра зупинився на питанні переговорного процесу по внесенню змін і доповнень до Галузевої угоди. Зокрема, він зазначив, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтримує пропозицію Укрвуглепрофспілки в частині внесення змін до Галузевої угоди по встановленню галузевої гарантії в оплаті праці працівників вугільної промисловості із застосуванням розміру прожиткового мінімуму відповідно до строків, визначених на законодавчому рівні у поточному році, в тому числі шляхом проведення спільних узгоджувальних процедур на рівні керівників, підписантів Угоди.

З інформаціє про засідання Кабінету Міністрів України 24 травня поточного року, на якому було розглянуто і ухвалено Концепцію реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року виступив голова Укрвуглепрофспілки , який безпосередньо приймав участь у засіданні і озвучив позицію Профспілки стосовно запропонованих реформ. Зокрема, в котре профспілковий лідер наголосив на кризовому соціально- економічному стані державних вугледобувних підприємств і те, що Профспілка вважає за доцільне розпочати реформування галузі, але при умові обов'язкового забезпечення відповідним фінансуванням з, насамперед - погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам та подальшої її регулярної виплати, а також соціального захисту робітників , що будуть вивільнятися в процесі реформування.

Що стосується переговорного процесу по внесенню змін і доповнень до Галузевої угоди, Віктор Турманов зазначив, що на цей час не досягнуто остаточного узгодження пропозицій сторін Угоди стосовно внесення змін і доповнень з питань визначення базового розрахункового показника для встановлення розмірів тарифних ставок( окладів) в оплаті праці працівників галузі. Було прийнято рішення про тимчасове призупинення роботи Робочої комісії до 7 червня поточного року з метою пошуку компромісного, взаємовигідного варіанту для працівників підприємств всіх форм власності, що діють у вугільній промисловості України .

Голова Профспілки також звернув увагу присутній на те, що за ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України та за дорученням Прем'єр – міністра України Володимира Гройсмана на зараз відновлюється робота Координаційної ради під керівництвом Віце - прем'єр – міністра України Володимира Кістіона на період до стабілізації роботи підприємств вугільної промисловості .

В обговоренні даного питання взяли участь Турчин О. П., Челюбєєв В. М., Калістратов Ю. І., Сиротюк Р. П., Юнак С. І.

По результатах обговорення даного питання було прийнято рішення: Президії ЦК звернутися до Кабінету Міністрів України з питання термінового затвердження Плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року з обов'язковим урахуванням, внесених Профспілкою пропозицій та доповнень.

Що стосується організації літньої оздоровчої кампанії в цьому році було зазначено наступне, що на балансі вугледобувних підприємств всіх форм власності у 2017 році перебуває 54 оздоровчі заклади. Під час літньої оздоровчої кампанії будуть працювати 24 заклади. Основною проблемою у вирішенні питань оздоровлення працівників та їх сімей державних вугледобувних підприємств є відсутність коштів на державних вугледобувних підприємствах. Так, по Селидівській територіальній організації борг по відрахуванню на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу кампанії складає 800, 0 тис. грн., а Торецькій територіальній організації протягом трьох років зовсім не виділялися кошти на оздоровлення дітей, аналогічна ситуація склалася в Красноармійській, Первомайській та Лисичанський територіальних організаціях.

За вини ТОВ «ДТЕК Сервіс» знаходиться під загрозою своєчасне відкриття літнього оздоровчого сезону для працівників і членів їх сімей ПАТ «ДТЕК «Павлоградвугілля». Тільки з травня місяця поточного року розпочаті підготовчі роботи на 9 оздоровчих закладах, в тому 3 дитячих літніх оздоровчих таборах і 6 базах відпочинку сімейного типу.

Було прийнято рішення вимагати від керівників вугільної галузі забезпечити у повному обсязі відрахувань коштів профспілковим органам на культурно- масову, фізкультурну та оздоровчу роботу у розмірах, визначених Галузевою угодою та колективними договорами і належну організацію проведення оздоровлення та відпочинку шахтарів та їх сімей в поточному році.

Також на засіданні Президії було розглянуто ряд поточних питань, пов'язаних з діяльністю Профспілки. Зокрема, було прийнято рішення про проведення VIII Пленуму ЦК Профспілки 23 червня поточного року.