зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Червня 2017
VIII Пленум ЦК Укрвуглепрофспілки.
23 червня поточного року в м. Києві відбувся VIII розширений Пленум ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України.

В роботі Пленуму взяли участь Віце – прем'єр – міністр України Володимир Кістіон, Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, заступник міністра Анатолій Корзун, Генеральний директор ДТЕК ЕНЕРГО Дмитро Сахарук, керівники департаментів Міненерговугілля, народні депутата України Михайло Бондарь , Віктор Галасюк, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, керівники департаментів Міненерговугілля , генеральні деректори держвних вугільних підприємств і організацій, заступники голови всеукраїнського об'єднання роботодавців ПЕК Гарматин В. З.,Татаринов А. А.

На порядку денному Пленуму було розглянуто та обговорено питання: « Про Концепцію реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020року, виконання положень Галузевої угоди і колективних договорів за 2016 рік та поточний період і ведення переговорів по внесення змін і доповнень до Галузевої угоди.

На Пленумі виступив міністр Ігор Насалик, який відзначив основні напрямки діяльності Міністерства енергетики та вугільної промисловості на майбутній період.

В котре Міністр заявив на необхідності створення державної вугільної кампанії і , що через три роки держава не потребуватиме антрацитової групи вугілля.

Генеральний директор ДТЕК ЕНЕРГО Дмитро Сахарук поінфомував присутніх щодо теперішнього стану справ в компанії та наявних перспектив на майбутнє. Зокрема, він зазначив про перехід блоків ТЕС з антрацитової групи вугілля на газову. Особлива увага в буде приділятися ДТЕК « Добропіллявугілля», враховуючи нинішню ситуацію з найближчою перспективою його розвитку та збільшення вугледобутку. Необхідну увагу компанія ДТЕК ЕНЕРГО приділяє охороні праці на виробництві. Так за останні 5 років компанія спрямувала майже 2 млрд. гривень на охорону праці. Що стосується оздоровчої кампанії. То директор заявив: « Всі заклади будуть готові своєчасно прийняти відпочиваючих».

На далі із запитаннями до зазначених доповідачів та оцінкою ниніщньої ситуації у вугільній галузі виступили голови територіальних комітетів Укрвуглепрофспілки Щербань В. П., Калістратов Ю, І., Іванішин В. Т., Турчин О. П., які піднімали болючі питання своїх регіонів. А саме, питання Списків № 1 і №2, та вкрай необхідне і своєчасне виділення коштів на охорону праці, своєчасну виплату заробітної плати і заборгованості з неї.

Заслухавши виступаючих Віце – прем'єр міністр України Володимир Кістіон охарактеризував нинішній стан справ у вугільній галузі України та необхідність її сталого фінансового забезпечення. Зокрема Віце прем'єр –міністр наголосив , що Уряд високо цінує працю шахтарів. Також Володимир Кістіон зазначив , що Верховна Рада України прийняла в першому читанні зміни до Державного бюджету України на 2017 рік , де передбачається виділення 100 млн. грн . на охорону праці і 280 млн. грн. на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції.

«Що стосується безпеки праці шахтарів, - то на охороні праці економити не можна. І кошти, які були обіцяні по відповідному напрямку Урядом обов'язково будуть виділені» - наголосив Володимр Кістіон.

В обговоренні даного питання взяли участь представники Профспілки Бабіч В. М., Юнак С, І., Войтович М, А.. Юзефович Р, В., а також Грядущий Б., А., ( герой України ), Татаринов А. А.. Осовий Г, В.

Свою підтримку шахтарям висловив народний депутат України Михайло Бондарь і висловив сподівання на продовження тісної і плідної співпраці з профспілкою , яка склалася на цей час у напрямку вирішення нагальних шахтарських проблем.
Підводячи підсумки роботи Пленуму голова Профспілки Выктор Турманов відзначив , що протягом декількох років створювалося багато різних програм по вугільній галузі , але вони ніяк не реалізовувалися. Не дозволяє оперативно реагувати на нагальні питання вугільної галузі відсутність єдиного урядового координаційного органу, який би вирішував питання вугільної промисловості: по переговорному процесу, по внесенню змін і доповнень до Галузевої угоди, формування оплати праці працівників галузі та її підвищення на протязі року та інші.

По результатам роботи Пленуму було прийнято рішення :

- звернутися до Прем'єр – міністра України Володимира Гройсмана щодо термінового розгляду пропозицій Профспілки по Концепції реформування та розвитку вугільної галузі на період до 2020 року та затвердження Плану заходів на 2017 рік щодо реалізації даної Концепції;
- звернутися до Віце – прем'єр - міністра України Володимира Кістіона щодо негайного відновлення роботи Кординаційної ради з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості .

Доручити членам Робочої комісії від Профспілки по внесенню змін та доповнень до Галузевої угоди у разі недосягнення взаємоузгодженої редакції положення угоди щодо формування галузевої гарантії з оплати праці працівників після проведення узгоджувальних процедур на рівні керівників Сторін угоди закінчити колективні переговори та підписати протокол розбіжностей для подальшого вирішення їх в установленому законодавством порядку.

Наголошено Сторонам - Підписантам Галузевої угоди, роботодавцям, зокрема Міністерству енергетики та вугільної промисловості України та власникам підприємств всіх форм власності:

- вжити заходи по усуненню виявлених порушень у виконанні Сторонами зобов'язань за Галузевою Угодою, зокрема:

- забезпеченню своєчасної виплати заробітної плати працівникам та термінове погашення заборгованості з неї;

- погашенню заборгованості з перерахування коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу профспілковим органам.

- термінового вжиття заходів щодо відкриття фінансування для виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї по вугільним підприємствам III групи, що ліквідуються;

- послідовного виконання прийнятих рішень колегіальних органів міністерства та спільних засідань з соціальними партнерами.

- не допускати в односторонньому порядку звуження соціально-трудових прав і гарантій , передбачених Галузевою угодою та колективними договорами;
- не допускати ігнорування запитів профспілкових органів щодо надання відповідної інформації, яка необхідна для поточного контролю виконання колективних договорів та Галузевої угоди;

- вжити заходів щодо виконання програм поточного року по оздоровленню працівників та їх дітей;

- забезпечення працівників і пенсіонерів підприємств побутовим паливом.

Було розглянуто ряд поточних питань, що стосуються діяльності Профспілки.