зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

5 Вересня 2017
ТІ, ХТО ВЧАСНО НЕ ПОДАВ ПОКАЗНИКИ ЛІЧИЛЬНИКІВ, ЗАПЛАТЯТЬ ЗА НОРМАМИ - ДІЮТЬ НОВІ ПРАВИЛА
Набрала чинності постанова Кабміну про правила розрахунків за воду й тепло


Діють нові правила оплати комунальних послуг у зв'язку з введенням комерційного обліку їх споживання.

Закон № 2119-VІІІ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» набрав чинності 2 серпня.

Тепер споживачі, чиї квартири обладнано індивідуальними лічильниками на воду й тепло, не подавши вчасно їх показники, платитимуть за нормами споживання або за показниками загальнобудинкового лічильника (якщо його встановлено).

Послуги оплачуються за загальнобудинковими показниками без урахування витрат води виконавця, юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, і сумарних витрат води за показниками всіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних засобів обліку, і споживачами, які не зняли та не передали показники квартирного лічильника виконавцеві, пропорційно кількості мешканців у разі відсутності витоків із загальнобудинкової мережі, що підтверджується актом обстеження, який складається виконавцем у присутності не менш ніж двох мешканців будинку.

Плата нараховується відповідно до показників будинкового лічильника води й тепла, а в разі його відсутності (несправності) - за нормативами (нормами) споживання в таких випадках:

- за відсутності засобів обліку, встановлених у квартирі (будинку садибного типу);

- у разі несправності квартирних засобів обліку, що не підлягає усуненню, з моменту її виявлення;

- у разі відсутності у виконавця показників квартирних засобів обліку за розрахунковий період із подальшим перерахунком.

За наявності витоків із загальнобудинкової мережі споживачі, які не мають квартирних засобів обліку або не зняли й не передали показники, оплачують послуги з холодного, гарячого водопостачання та водовідведення за встановленими нормативами (нормами) за місяць, у якому ці витоки виявлено.

Виконавець має право здійснювати перевірку показників квартирних засобів обліку в порядку, визначеному законом і договором.

Розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлено інший строк.

Система (щомісячна чи авансова) та форма (готівкова чи безготівкова) оплати послуг визначається в договорі між споживачем і виконавцем.

Після отримання показників квартирних засобів обліку, якщо вони відрізняються від розрахованих за показниками будинкових засобів обліку, виконавець здійснює коригування плати за надану послугу в наступному розрахунковому періоді шляхом зменшення або збільшення обсягів спожитої кожним споживачем послуги, що відображається в платіжному документі періоду, наступного за здійсненням коригування.

Зміни до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води внесено постановою Кабміну від 18 серпня 2017 року № 633. Зміни внесено й до типового договору про надання цих послуг.

Нові правила набрали чинності 30 серпня.