зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Вересня 2017
В УКРАЇНІ МОЖЕ З'ЯВИТИСЯ ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ОМБУДСМЕН
Законопроект зареєстровано у Верховній Раді.

Запропоновано запровадити на законодавчому рівні інститут енергетичного омбудсмена.

Енергетичний омбудсмен є посадовою особою, яка здійснює захист прав споживачів у сферах енергетики та комунальних послуг щодо отримання товарів і послуг належної якості в достатній кількості за економічно обґрунтованими цінами.

Передбачається, що енергетичний омбудсмен призначається Верховною Радою строком на 5 років. Та сама особа не може обіймати посаду більш ніж один строк.

Енергетичним омбудсменом, його заступником може бути громадянин України, який має бездоганну ділову репутацію, високі моральні якості, необхідні знання та досвід у сфері альтернативного чи судового вирішення спорів і досвід роботи у сферах енергетики або комунальних послуг не менше 5 років.

Ці посади не можуть обіймати члени політичних партій, публічні діячі, власники підприємств енергетики, особи, котрі мають непогашену чи незняту судимість та ін.

Основними функціями енергетичного омбудсмена є:

- вирішення споживчих спорів;

- вплив на формування споживчої політики;

- популяризація прав споживачів серед державних установ і представників бізнесу;

- надання консультацій споживачам, їх інформування та освіта.

До питань, якими займається енергетичний омбудсмен, належать, наприклад, проблеми з рахунками за спожитий газ або електроенергію, проблеми з постачанням енергії, якістю обслуговування, відключенням від постачання.

Перш ніж звернутися до енергетичного омбудсмена, споживач подає свою скаргу підприємству. Якщо не вдалося вирішити питання з підприємством, споживач може передати скаргу енергетичному омбудсменові для ефективного позасудового вирішення. Строк розгляду спору не перевищує 30 днів.

У разі звернення споживача про відключення від электро-, газо-, тепло- чи водопостачання, за наявності ознак порушень із боку підприємства, енергетичний омбудсмен негайно звертається до регулятора й до суб'єкта господарювання для вжиття заходів із невідкладного (не більше 3-х днів) поновлення постачання.

Відповідний законопроект № 7059 «Про енергетичного омбудсмена» зареєстровано в Парламенті. Що стосується оплати праці енергетичного омбудсмена, то проектом передбачений посадовий оклад у розмірі 30 мінімальних зарплат, встановлених Держбюджетом на відповідний рік.

За матеріалами ЛІГА : ЗАКОН