зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

13 Жовтня 2017
Відбулася розширена Президія ЦК Профспілки – основні рішення
12 жовтня, у м. Чернігові на розширеному засіданні Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України було обговорено головне питання: "Про незабезпечення сталої діяльності підприємств вугільної галузі та соціально-економічних і трудових гарантій працівників».

У доповіді Голови Профспілки Віктора Турманова було відзначено, що незбалансована фінансово-економічна та виробнича діяльність державних вугледобувних підприємств галузі досягла критичної межі і може призвести до зупинки виробничої діяльності всіх підприємств та погіршення відповідних соціально-економічних і трудових гарантій працівників.

Протягом останніх років, фактично ігноруються потреби галузі та системно зменшуються обсяги видатків на вугільну промисловість, практично не виділялися кошти по державних програмах з охорони праці та підвищення техніки безпеки, технічне переоснащення та модернізацію виробництва. Слід відзначити негативну тенденцію щодо зменшення державної підтримки вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції.

Останнім часом, Міненерговугілля України започаткувало нові схеми ручного регулювання розподілу державної бюджетної підтримки на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції між підприємствами, що призводить до зростання соціальної напруги в трудових колективах державних підприємств.

Як результат таких дій, станом на 4 жовтня п.р. зарплатні борги становлять 357,7 млн. грн., в тому числі 68,2 млн. грн. за 2015 рік і 50,4 млн. грн. – за 2016 рік. Тобто, до кінця року необхідно ще додатково на своєчасну виплату заробітної плати і погашення боргів понад 700,0 млн. гривень.

Також обговорювалися питання з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах. Так, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту практично вирішується керівництвом Міністерства в кожному конкретному випадку і тільки після чергового звернення Профспілки та трудового колективу. Проте, кошти, які були виділені з державного бюджету на ці цілі до теперішнього часу не надійшли до підприємств.

Неодноразові звернення Профспілки до керівників центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення сталої діяльності підприємств вугільної галузі, покращення їх виробничої і фінансово-господарської діяльності та недопущення погіршення соціально-економічних та трудових прав шахтарів - позитивних результатів не дали.

Наразі складається висновок, що Міненерговугілля та Уряд України намагаються створити умови для самознищення державного вугледобувного комплексу і залишення понад 52,0 тис. працівників вугільної галузі без коштів на існування.

На Президії виступили голови територіальних та первинних організацій Профспілки: Василь Щербань, Олег Турчин, Руслан Віхоть та інші, які поінформували про кризисну ситуацію в своїх регіонах.

Після обговорення була прийнята Постанова:

1. Визнати державну політику, яка здійснюється протягом тривалого часу стосовно вугільної галузі малоефективною, а роботу Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. незадовільною.

2. Керівництву ЦК Профспілки звернутися:

до Президента України Порошенка П.О. з пропозицією розглянути на Раді національної безпеки і оборони України за участі відповідних центральних органів виконавчої влади та профспілок питання «Щодо невідкладних заходів по стабілізації роботи підприємств вугільної промисловості України»;

до Голови Верховної Ради України Парубія А.В.:

- стосовно внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо додаткового фінансування на погашення заборгованості із виплати заробітної плати шахтарям за період 2015-2017 роки;

- щодо врахування запропонованих Міненерговугілля України пропозицій по відповідних програмах, які потребують врахування при розгляді проекту Державного бюджету України на 2018 рік;

до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. стосовно проведення під своїм головуванням негайної наради в Кабінеті Міністрів України за участі Голови Профспілки та міністрів енергетики та вугільної промисловості, фінансів, економічного розвитку і торгівлі, соціальної політики з питань стабілізації роботи державних вугледобувних підприємств;

до Голови спільного представницького органу об’єднань профспілок Осового Г.В. щодо ініціювання перед Головою Національної тристоронньої соціально-економічної ради, Віце-прем’єр-міністра України Розенка П.В. питання про позачергове скликання засідання Національної ради з питання вироблення позиції стосовно стратегії розвитку вугільної промисловості України.

3. Підтримати постанову Президії Федерації профспілок України від 5 жовтня 2017 року «Про не забезпечення соціально-економічних і трудових прав людей праці в умовах реформ та активізацію дій профспілок на їх захист» в частині участі 14 листопада п.р. у всеукраїнській акції протесту.

Підводячи підсумки, Віктор Турманов подякував всім за плідну роботу і профспілкову єдність.