зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Жовтня 2017
ЄСПЛ більше не присуджуватиме компенсацію за невиконання Україною судових рішень
У зв’язку з тим, що Україна досі не виконала рішення у справі Іванова, системна проблема невиконання рішень національних судів залишається невирішеною.

Велика Палата Європейського суду з прав людини 12 жовтня 2017 року прийняла рішення у справі «Бурмич та інші проти України», яким виключила із списку заяв, що підлягають розгляду, 12 143 заяв проти України.

Більше того, усі наступні заяви з «групи Іванова» (невиконання рішень національних судів) виключатимуться ЄСПЛ із списку тих, що підлягають розгляду.

Нагадаємо, в пілотному рішенні у справі «Юрій Миколайович Іванов проти України» ЄСПЛ визнав системною проблему невиконання рішень національних судів в Україні. У резолютивній частині зазначено, що порушення є наслідком несумісної з положеннями Конвенції практики, яка полягає в систематичному невиконанні Україною рішень національних судів, за виконання яких вона несе відповідальність та у зв'язку з якими сторони, права яких порушені, не мають ефективних засобів правового захисту.

Усі заяви передано до Комітету Міністрів Ради Європи з метою їх оброблення в рамках заходів загального характеру, визначених у пілотному рішенні.

ЄСПЛ роз'яснив, що відповідно до принципу субсидіарності, на якому грунтується вся Конвенція, а не тільки процедура пілотного рішення, проблема, яка була розглянута у пілотному рішенні, в тому числі відшкодування потерпілим від системного порушення Конвенції, встановленого у справі Іванова, була питанням виконання згідно зі статтею 46 Конвенції.

Ця справа, і всі 12 143 схожих заяв, що знаходяться на розгляді, так само як і всі потенційні схожі заяви, є невід'ємною частиною процедури виконання, визначеної у пілотному рішенні.

Рішення усіх цих справ має обов'язково бути охоплене заходами виконання загального характеру, які повинна вжити Україна під наглядом Комітету Міністрів.

Усі ці справи слід розглядати у рамках процедури виконання рішення у справі Іванова та передавати до Комітету Міністрів, як органу, відповідальному за забезпечення справедливості і виплату відшкодування всім потерпілим від системної проблеми.

Враховуючи те, що інтереси реальних і потенційних жертв згаданої системної проблеми доречніше захищати у рамках процедури виконання, Суд вирішив, що продовження розгляду схожих справ буде не кращим чином слугувати цілям Конвенції. Тому він дійшов висновку, що подальший розгляд таких заяв є невиправданим.

Таким чином, заявники, що отримали остаточні судові рішення, які не виконані, не зможуть отримати компенсацію, поки Україна не забезпечить ефективний механізм їх виконання.

Ліга: Закон