зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Листопада 2017
ЛІКУВАТИ НА ВІДСТАНІ ДОПОМОЖЕ ТЕЛЕМЕДИЦИНА
Ухвалений Закон "Про підвищення доступності і якості медичного обслуговування в сільській місцевості".

Ухвалено Закон, покликаний забезпечити доступ сільського населення до медобслуговування.

Зокрема, передбачено розвиток інфраструктури і додаткове фінансування витрат на: будівництво і ремонт установ охорони здоров'я; необхідне медобладнання та ліки; забезпечення медпрацівників службовим автомобілем і житлом; навчання медичних і фармацевтичних працівників.

Для підвищення якості медобслуговування в сільській місцевості запропоновано такі заходи, як впровадження сучасних комп'ютерних і телекомунікаційних технологій та засобів для забезпечення функціонування електронної системи охорони здоров'я, застосування телемедицини, виписка електронних рецептів, використання дистанційної діагностики і т. д.

Для роботи телемедицини установи охорони здоров'я планується забезпечити доступом до Інтернету.

Відповідний Закон "Про підвищення доступності і якості медичного обслуговування в сільській місцевості" (президентський законопроект № 7117) прийнято 14 листопада.

Закон ухвалено в редакції Комітету, з урахуванням правки № 110 про надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини. Консультування, діагностика, лікування можуть здійснюватися з використанням засобів дистанційного зв'язку за допомогою обміну інформацією в електронній формі, у тому числі шляхом передачі електронних повідомлень, проведення відеоконференцій.

Надання телемедичних послуг забезпечують установи охорони здоров'я або фізичні особи - підприємці, що зареєстровані і отримали ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики.

Для надання телемедичних послуг в установах охорони здоров'я можуть утворюватися окремі структурні підрозділи (телемедичні центри, кабінети). Організовують надання телемедичних послуг в установах охорони здоров'я їх керівники.

Надання телемедичних послуг здійснюється шляхом телемедичної консультації, телемедичного консиліуму, телеметрії, домашнього телеконсультування, виконання медичних маніпуляцій і операцій. При цьому може проводитися запис у тому числі аудіо, відео, а також запис інших параметрів медичного обладнання в порядку, визначеному Мінохоронздоров'я.

Порядок надання телемедичних послуг визначається Мінохоронздоров'я.

За матеріалпми ЛІГА:ЗАКОН