зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Листопада 2017
Засідання Робочої групи ФПУ.
З метою подальшого напрацювання плану дій ФПУ з просування вимог профспілок стосовно забезпечення соціально- економічних і трудових прав громадян сьогодні - 16 листопада за участю Голови ФПУ відбулося засідання Робочої групи. Григорій Осовий поінформував присутніх про те, що 15 листопада п. р. Прем'єр- міністр України Володимир Гройсман підписав Протокол за результатами його зустрічі 7 листопада п. р. з представниками профспілок та профоб'єднань. В Протоколі , зокрема, визначені доручення відповідним міністерствам та відомствам :

- Міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади, обласним держадміністраціям забезпечити проведення (щокварталу) зустрічей з представниками профспілок та їх об’єднань відповідного рівня для обговорення проблемних питань і вироблення узгоджених пропозицій щодо їх вирішення.

- Мінсоцполітики провести до 24 листопада 2017 р. зустріч представників сторін соціального діалогу для визначення основних цілей та завдань Генеральної угоди на новий строк.

- Мінсоцполітики провести до 10 грудня 2017 р. узгоджувальну нараду з представниками заінтересованих органів та сторін соціального діалогу з метою зближення позицій щодо змісту окремих положень проекту Закону України “Про колективні угоди та договори”.

- Мінекономрозвитку, Національному комітету з промислового розвитку прискорити розроблення Стратегії розвитку промисловості за участю сторін соціального діалогу.

- Мінсоцполітики, Мін’юсту, іншим центральним органам виконавчої влади за участю соціальних партнерів та наукових експертів розробити до 1 квітня 2018 р. та внести на розгляд Кабінету Міністрів законопроект щодо захисту заробітної плати відповідно до розділу ІІІ Конвенції № 173 Міжнародної організації праці про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця шляхом створення інституту гарантування таких виплат.

- Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним держадміністраціям вжити додаткових заходів для погашення до 31 грудня 2017 р. заборгованості з виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах державної форми власності та на тих підприємствах, де частка державної форми власності перевищує 50 відсотків.

- Мінфіну, Міненерговугіллю разом з галузевими профспілковими організаціями опрацювати у тижневий строк питання підвищення ефективності роботи вугільної галузі з урахуванням застосування різних форм державної підтримки для забезпечення її сталої роботи.

- Мінсоцполітики разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади розглянути пропозиції соціальних партнерів щодо уточнення і внесення змін до Списків № 1 та № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.
В засіданні взяв участь член Робочої групи, голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов, який повідомив про те, що на виконання протокольного рішення за результатами даної зустрічі Прем'єр – міністра України з представниками всеукраїнських профспілок, він направив звернення до Віце- прем'єр – міністра України , Голови Міжвідомчої групи з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості Кістіона В. Є.( лист додається).



Аналогічні звернення також направлені Міністру фінансів України Данилюку О. О., Міністру енергетики та вугільної промисловості Насалику І. С., народному депутату України Бондарю М. Л., Голові ФПУ Осовому Г. В. У цих зверненнях наголошується на необхідності вирішення проблемних питань вугільної галузі і зокрема, щодо її фінансового стану в поточному році та врахування відповідних пропозицій Профспілки до проекту Державного бюджету на 2018 рік.