зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Січня 2018
Звернення голови Профспілки до Прем'єр-міністра України
Враховуючи ситуацію, що склалася у вугільній промисловості у зв'язку з недофінансуванням галузі, голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов 16 січня поточного року звернувся з листом до Прем'єр- міністра України Володимира Гройсмана.

В листі, зокрема, зазначено, що на зараз 33 державні шахти видобувають 13, 5 тисяч тонн вугілля на добу, в середньому 400 тонн на шахту. Головна причина : повна відсутність обігових коштів. Немає можливості купувати матеріали, запчастини, паливо, сплачувати за електроенергію, воду, транспорт. Заборгованість із заробітної плати на 15 січня 2018 року складає 711 млн. гривень. Своєчасно не сплачуються податки і єдиний соціальний внесок. Фінансова незбалансованість призвела до відсутності розвитку нових лав і як наслідок зменшення вуглевидобутку.

Пропозиції, які були подані Укрвуглепрофспілкою до « Концепції Державної цільової програми реформування вугільної промисловості на період до 2020 року», проекту розпорядження Кабінету Міністрів України « Деякі питання подальшого функціонування підприємств вугільної галузі», « Плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Концепції функціонування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року», практично всі не були враховані.

Так, Профспілка вважає, що на період реалізації « Плану заходів щодо реалізації Концепції…» на вугільних підприємствах в трудових колективах необхідно створити спокійну робочу атмосферу, а для цього потрібно своєчасно і в повному обсязі виплачувати заробітну плату. На жаль, це питання вирішено на 30 %.

Не передбачені Бюджетом України на 2018 рік кошти на Державну підтримку будівництва вугле- і торфодобувних підприємств , технічне переоснащення зазначених підприємств.

Не підтримана пропозиція Профспілки про виділення коштів в сумі 600 млн. грн. на добудову шахти № 10 « Нововолинська».

Не передбачені кошти на подолання соціальних наслідків, створення механізмів соціальної адаптації та захисту працівників вугледобувних підприємств , що ліквідуються або консервуються.

Не виділені кошти на фінансування передачі об'єктів соціальної сфери у комунальну власність.

Не внесені зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 серпня 2016року № 461 щодо відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах працівникам. Зайнятим на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу на рік ( в обліковому періоді) .

Профспілка не проти створення ДП « Національна вугільна компанія», але тільки після внесення змін до діючого законодавства в частині реструктуризації та ліквідації заборгованості та оподаткування підприємств вугільної галузі. Без внесення таких змін і відповідного фінансування заходів х реалізації енергетичної стратегії України( вугільний сектор) реформування не призведе до позитивних зрушень на вугільних підприємствах.

Вважаємо. що черговий проект « Плану заходів…» напрацьовувався без залучення фахівців вугільної галузі, представників науки і профспілок.

Пропонується не приймати зазначений документ на засіданні Кабінету Міністрів України. до узгодження його всіма зацікавленими сторонами.

Враховуючи вище викладене, голова Укрвуглепрофспілки звернувся з проханням до Прем'єр-міністра України провести робочу зустріч під його головування за участі Міністра енергетики та вугільної промисловості України І. Насаликом і голови Профсілки для розробки і прийняття Державної стратегії реформування та розвитку вугільної промисловості України з відповідним обсягом фінансування.