зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

14 Лютого 2018
Робота Торецької територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України за 2017 рік визнана задовільною
9 лютого поточного року відбувся Пленум Торецького теркому Профспілки працівників вугільної промисловості України. На Пленумі зі звітом про роботу Торецької територіальної організації Профспілки за 2017 рік виступив голова Василь Щербань.

Він повідомив, що Торецька територіальна організація Профспілки станом на 1 січня 2018 року налічує 4378 членів Профспілки. На жаль, чисельність членів Профспілки напряму залежна від складності ситуації у вугільній промисловості, в результаті чого вона скоротися за рік на 200 чоловік. В першу чергу, це обумовлено з підготовкою переводу шахт «Південна» і «Північна» до дирекції по реструктуризації, а також низьким рівнем заробітної плати та надання значної кількості безоплатних відпусток (2016 р. – 3132 чол./48738 днів; 2017 р - 2117 чол./15329 днів), незабезпеченням робочих місць необхідними засобами індивідуального захисту і матеріалами. Незважаючи на це, довіра до Профспілки залишається високою - охоплення профспілковим членством складає 94%.

Проте, як заявив В. Щербань є достатній резерв, над яким необхідно всім індивідуально працювати – це шахта імені Святої Матрони Московської де з 170 чол. працюючих 73 не є членами Профспілки; шахта «Центральна» з 1377 чоловік працюючих 48 не є членами Профспілки, шахта «Північна» 240 чоловік – 29 не є членами Профспілки та шахта «Нова» із 124 чоловік – 27 не є членами Профспілки. Що стосується пенсіонерів, то на обліку у нас тільки – 36 чоловік (ш. «Центральна» - 6; шахта «Північна» - 18; шахта «Торецька» -10). У порівнянні з 2015 р. на обліку перебували 122 чол., а в 2016 р. – 68 чоловік. При цьому він наголосив, що двері відкрити для всіх інших профорганізацій, наприклад є зацікавленість стати на облік в нашу територіальну організацію завод верстатних вузлів, військо-цивільна адміністрація, хлібозавод та інші). Надалі голова доповів про роботу виконавчого апарату теркому, в якому залишилося 5 чоловік. Він зазначив, що основна робота теркому була спрямована на збереження робочих місць, збільшення рівня заробітної плати, зменшення безоплатних відпусток. На протязі звітного періоду були направлені десятки листів, телеграм до Президента України, Кабінета Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ЦК Укрвуглепрофспілки, обласної цивільно-військової адміністрації, в яких порушувалися питання і надавалися пропозиції щодо реформування вугільної галузі, удосконаленні структури ДП «Торецьквугілля», забезпечення грошовими коштами від реалізації вугільної продукції та розв’язання головної проблеми – це виплата заробітної плати згідно норм Галузевої угоди і колективного договору. На всіх засіданнях колегії Міненерговугілля України, Пленумів ЦК Профспілки - Торецька територіальна організація спільно з керівником ДП «Торецьвугілля» Юхименком В.А. висловлювала свою позицію з питання збереження наших підприємств та направляла пропозиції щодо поліпшення їх фінансового і виробничого стану.

Була також проаналізована участь у акціях протесту, які проводилися у м. Києві, де головними вимогами Профспілки було врахування пропозицій Укрвуглепрофспілки у Державному бюджеті України на 2018 рік, зокрема - на підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної продукції.

Надалі профспілковий лідер зосередив увагу на інформаційній роботі, а саме: «Ми усі повинні пам’ятати, що навіть незначні робочі моменти, які висвітлені в засобах масової інформації, в особистій зустрічі в нарядній, можуть сформувати громадську думку рядового члена Профспілки про діяльність Профспілки, а не про її бездіяльність».

Як важлива складова мотивації членства в Профспілці є заохочення профспілкових працівників і профактиву. За особистий вклад, активну участь по захисту соціально-економічних прав трудящих до професійних свят, ювілейних дат були нагороджені у 2017 році 38 членів Профспілки, з них нагородами ЦК ППВПУ – 18 чоловік, грамотами теркому – 20 чоловік. Голова територіальної організації зупинився на виробничо-економічній діяльності ДП «Торецьквугілля». Він відзначив, що незважаючи на те що наше підприємство працює в умовах гострого дефіциту грошових коштів, через несвоєчасні розрахунки за реалізоване вугілля та відсутності достатнього бюджетного фінансування, - ДП «Торецьквугілля» виконало план з видобутку вугілля на 100%. План проведення підготовки виробок виконано достроково, 9 листопада 2017 року пройдено 2950 п.м. розкриваючих і підготовчих гірничих виробок, що складає 118,%.

Завдяки рішенню робочої комісії ЦК ППВПУ по Галузевій угоді, керівництво ДП «Торецьквугілля» тричі протягом 2017 року здійснило переведення всіх працівників на тарифні ставки і оклади згідно прийнятого Держбюджету на 2017 рік. Як результат середньомісячна заробітна плата робочих основних професій склала:
- Забійника на відбійних молотках – 12806 грн., що на 3486 більше показника за 2016 рік;
- прохідника - 9900 грн. Що на 2681 грн. більше показника за 2016 рік.
В цілому рівень заробітної плати по підприємству збільшився в порівнянні з 2016 р. на 21% (2017 р. – 7895 грн., 2016 р. – 6526 грн.). Проте, ці показники могли б бути ще кращими, коли б були своєчасно здійснені розрахунки за реалізовану вугільну продукцію та забезпечена необхідна держпідтримка на собівартість.

Голова теркому зауважив, що якщо заробітна плата ще виплачується, то заборгованість з ЄСВ складає більше 122 млн. грн., що в свою чергу впливає на своєчасне оформлення пільгової пенсії нашим шахтарям, оплаті лікарняних листків згідно законодавства України.

Гострим залишається питання відновлення права на пенсію (Постанова КМУ від 24 серпня 2016 р. № 461) на пільгових умовах трудящим, зайнятим на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу (у звітному періоді). Усі зусилля керівництва ФПУ, ЦК ППВПУ на позитивне вирішення цього питання залишаються поки що в обіцянках і завіряннях Міністерства соціальної політики України.

Надалі було наданий звіт про фінансову діяльність Торецького теркому. Виступили голова ревкомісії А.Г.Живолупова і бухгалтер теркому М.А.Ємельянова. Було зазначено, що профспілкові кошти витрачали без порушень, надавалася матеріальна допомога членам Профспілки, а також кошти виділялися на покращення матеріально-технічної бази оздоровчого комплексу «Шахтар», спортивні, святкові заходи, подарунки дітям, благодійну допомогу міським організаціям, здешевлення путівок та інші цілі.

У обговоренні звітів приймали участь голови профкомів В.В.Воробйов, В.В.Назарова, Я.В.Медведєва, Чернишов В.В., заступник голови А.І.Гладишев та інші. Робота теркома була визнана задовільною.

Слід зазначити, що на Пленумі гостро постало питання членства у Профспілці трудящих шахт «Центральна» і «Торецька». На цих підприємствах мають місце випадки заяв про вихід з членів Укрвуглепрофспілки. Гірник шахти «Центральна» Поплавець С. дуже негативно відізвався про діяльність профкому шахти, сказав: «що робота профкому шахти зовсім не видно». Також він висловив пропозицію про те, щоб сайти Профспілки та ДП «Торецьквугілля» були в соцмережах, що дасть можливість отримувати інформацію більшій кількості городян.

На Пленумі приємним моментом було нагородження лідерів профкомів за підсумками роботи 2017 року . В.Щербань вручив грамоти і грошові премії кращим головам профкому В.В.Воробйову (ш. Північна), В.В. Назаровій (профліцей) і Я.А.Медведєвій (РМЗ).

На завершення роботи Пленуму, Василь Щербань подякував всім учасникам Пленуму за спільну організаційну, внутрішньопрофспілкову, інформаційну роботу: «Ми єдина територіальна організація, де всі члени Профспілки належать до однієї Профспілки – Укрвуглепрофспілки, і я сподіваються на продовження зміцнення нашої Профспілки»

За матеріалами Торецької територіальної організації Профспілки