зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Травня 2018
Засідання Громадської ради при Міненерговугілля
На засіданні Громадської ради при Міненерговугілля, яке відбулось 22 травня 2018 року під головуванням Семена Поташника, обговорили питання про поточні та перспективні плани Міненерговугілля щодо забезпечення національної економіки вітчизняним вугіллям, розробки перспективних родовищ бурого вугілля та торфу.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Директор Департаменту вугільно-промислового комплексу проаналізував стан державного сектору вугільної галузі України Олександр Владиченко та окреслив проблемні питання та кроки Міненерговугілля для подолання негативних тенденцій. За його словами, державні шахти на добу повинні видобувати близько 18-20 тисяч тонн вугілля для забезпечення беззбиткової роботи. Водночас для виведення вугільної галузі на рівень беззбитковості необхідні модернізація та технічне переоснащення шахт, введення в дію нових лав. Підтримав і найскоріше вирішення питання добудови шахти «Нововолинська» № 10, яка зможе забезпечувати видобуток 300 тисяч тонн вугілля на рік.

Генеральний директор Директорату викопних видів палива Максим Федотов ознайомив із завданнями Директорату, створеного в межах реформи державного управління: "Головне завдання - енергетична незалежність, а це - збільшення власного видобутку корисних копалин". Для того, щоб отримати ресурс, потрібна модернізація підприємств. Також окреслив напрямки розв'язання проблеми: виділення коштів на модернізацію перспективних шахт, добудова шахти "Нововолинська № 10", cтворення умов для приватних інвестицій та внесення змін до Кодексу про надра.

Стурбованість щодо розвитку вугільної галузі висловив заступник голови Громадської ради Анатолій Татаринов. У виступі проаналізував причини існуючого стану шахт та наголосив, що для забезпечення країни вугіллям, збереження робочих місць необхідно вирішувати питання щодо капіталовкладень у шахти , які мають відповідні запаси та є перспективними.

Важливим питанням, на думку членів Громадської ради, є переведення енергоблоків ТЕС з антрациту на газове вугілля та інші види палива. Про виконану вітчизняними науковцями Інституту вугільних енерготехнологій НАН України роботу розповіла Наталія Дунаєвська. Інститут розробляє технологічні рішення, зокрема, для Зміївськоі ТЕС розроблено суміш антрациту і газового вугілля, де заміщено 35% антрациту, проведено відповідні випробування, і зазначена суміш сертифікована. Також Інститут працював над переведенням енергоблоків Трипільської ТЕС на газове вугілля. Наталія Дунаєвська зазначила, що технологічні рішення українських науковців дешевші і впроваджені на багатьох теплових електростанціях України.

Розробляються технологічні рішення і щодо можливості переведення енергоблоків з антрациту частково на біомасу, що відповідає перспективним завданням Енергетичної стратегії України до 2035 року.

Пропозиції Громадської ради будуть передані Міненерговугілля, зокрема Директорату викопних видів палива для врахування під час експертного аналізу та розроблення варіантів рішень.