зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Червня 2018
Акція протесту шахтарів в місті Києві.
Відомо, що на протязі останніх років відбувається подальше поглиблення виробничо-фінансового стану державних вугледобувних підприємств та систематичні порушення конституційних прав і гарантій працівників.

Особливу стурбованість викликає хронічна заборгованість з виплати заробітної плати шахтарям, яка на цей час становить понад 750 млн. грн. Вкрай тяжке становище з виплатою поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї склалося на державних вугледобувних підприємствах «Селидіввугілля» - заборгованість понад 186,0 млн. грн., «Первомайськвугілля» і «Лисичанськвугілля» відповідно 111,0 млн. грн. і 96,0 млн. грн. та інших. Складна ситуація також і на державних підприємствах «Торецьквугілля», «Мирноградвугілля», «Львіввугілля», «Волиньвугілля».

У зв’язку з вищезазначеним Профспілка працівників вугільної промисловості України 19 червня поточного року проводить в м. Києві біля Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України акцію протесту.

Основними вимогами учасників акції є:

- терміновий розгляд зареєстрованого у парламенті проекту Закону України № 8362 від 16.05.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», яким передбачається збільшення фінансування галузі на 2,8 млрд. грн.;

-погашення заборгованості з заробітної плати шахтарям та її своєчасна виплата.

Солідарну підтримку у боротьбі шахтарів за свої конституційні права і гарантії, збереження державних вугледобувних підприємств висловили Федерація профспілок України та її членські організації - Всеукраїнська профспілка виробничників і підприємців, Профспілка працівників інноваційних і малих підприємств України, Профспілка працівників лісових галузей України, Профспілка працівників нафтової і газової промисловості України, Профспілка працівників соціальної сфери України, Всеукраїнська профспілка працівників транспорту, Профспілка працівників освіти і науки України, Профспілка працівників культури України.