зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Червня 2018
Шахтарський мітинг в Києві.
19 червня 2018 року в місті Києві відбулася акція протесту шахтарів державних вугледобувних підприємств.

На акцію протесту прибули шахтарів з усіх регіонів України. Вдатися до акції протесту шахтарів змусило постійне ігнорування державними органами влади їх нагальних проблем: відсутність належного фінансування галузі, багатомільйонні борги по виплаті заробітної плати.
Найбільш критична ситуація склалась у Донецькій області, зокрема, на державному підприємстві «Селидіввугілля», де заборгованість із заробітної плати складає майже чверть від загальної заборгованості. Складна ситуація спостерігається і на підприємствах «Лисичанськвугілля», «Первомайськвугілля», «Торецьквугілля», «Волиньвугілля» , «Мирноградвугілля», та самостійних шахтах Південнодонбаська № 1 та шахті імені М.С.Сургая.
Головна вимога мітингувальників - прийняття законопроекту № 8362 від 16.05.2018 р. «Про внесення змін до Закону України « Про Державний бюджет України на 2018 рік», яким передбачається збільшення фінансування галузі на 2,8 млрд. грн. та своєчасна виплата заробітної плати і погашення наявної заборгованості з неї.
Виступаючи на мітингу голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов зазначив, що для збереження вугільної галузі та її стабільної роботи необхідно виділити з Державного бюджету України 6 млрд. гривен. Це дозволить зберегти галузь, забезпечити робочі місця та енергетичну незалежність України.
Звернення від учасників акції передано Голові ВР України А. Парубію, народним депутатам та Міністру енергетики та вугільної промисловості України І. Насалику.
Результатом проведеної акції є включення Верховною Радою України в порядок денний сесії законопроекту № 8362 від 16.05.2018 р. «Про внесення змін до Закону України « Про Державний бюджет України на 2018 рік». Відповідну законодавчу ініціативу підтримало 238 народних депутатів.

Тепер будемо сподіватися на швидкий розгляд даного законопроекту на Комітеті з питань бюджету та внесення його на розгляд Верховної Ради України для остаточного прийняття .

20 червня відбулася чергова зустріч шахтарів, учасників акції протесту з Міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом, на якій шахтарі вкотре вимагали виплатити заробітну плату. Міністр запропонував вирішити це питання на протязі 10 днів, а наразі буде виплачено 15 млн. грн. Шахтарі з таким підходом вирішення питання категорично не згодні.

У зв'язку з цим акція протесту шахтарів продовжується під будівлею Кабінету Міністрів України з вимогами: виплата заробітної плати та належне фінансування вугільної галузі .