зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Вересня 2018
Голова Укрвуглепрофспілки звернувся з листом до Прем'єр-міністра України
Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов звернувся з листом до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з приводу особистого втручання голови Уряду у вирішення проблемних питань вугільної галузі та прийняття відповідних Урядових рішень , спрямованих на забезпечення сталої роботи вугільної промисловості України. В листі зазначається наступне.

Безвідповідальне відношення Міненерговугілля України і особисто Міністра Насалика І. С. до виконання законодавчих та нормативно- правових актів Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України значно посилюють соціальну напругу в трудових колективах державних вугільних підприємств. З цих питань шахтарі знову повернулися в минуле десятиріччя, коли заборгованість по виплаті заробітної плати сягала біля 1 млрд. грн. (Станом на 18. 09.2018 року заборгованість на державних вугільних підприємствах складає 855 млн. грн.).

Шахтарі вкрай занепокоєні затягуванням процесу реалізації Закону України № 8362, яким передбачено збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі на 1, 4 млн. грн. З цих причин в шахтарських регіонах країни- в містах Селидове, Торецьку, Мирнограді, Лисичанську, Первомайську, на Волині та Львівщині провадяться різноманітні протестні шахтарські акції- голодування, припинення роботи на вугільних підприємствах, перекриття доріг, блокування державних установ і організацій та інше.

Велику стурбованість викликають і проектні показники бюджетного фінансування вугільної галузі на наступний 2019 рік. Всупереч розрахунків Міненерговугілля України, підтриманих Профспілкою працівників вугільної промисловості України, Федерацією профспілок України та Спільним представницьким органом, що були спрямовані до Кабінету Міністрів України на 2019 рік необхідне бюджетне фінансування вугільної галузі мало складати 7, 6 млрд. грн. Проте, у визначених Кабінетом Міністрів пропозиціях цей обсяг витрат складає всього 2, 6 млрд. грн або 34 % від розрахункових витрат .