зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Вересня 2018
Засідання Президія ЦК Профспілки
26 вересня поточного року відбулося засідання Президії ЦК Профспілки з приводу невирішеності проблем вугільної промисловості та подальші дії Профспілки.

Стосовно кризової ситуація, що склалася на підприємствах вугільної галузі доповів голова Профспілки Віктор Турманов. Він зазначив, що неодноразові коригування та перерозподіл коштів між бюджетними програмами у 2018 році, що здійснювалися на вимогу Профспілки та під зростаючим тиском акцій протесту трудових колективів у всіх вугільних регіонах, забезпечили тільки часткове погашення простроченої заборгованості із заробітної плати працівникам державних підприємств. При цьому не були виконані вимоги Профспілки щодо створення умов фінансування для належного технічного оснащення виробничого процесу, необхідного для забезпечення сталого виконання затверджених програм з видобутку вугілля та виплати поточної заробітної плати відповідно до законодавства, Галузевої угоди та колективних договорів.

В результаті динаміка падіння видобутку вугілля та зростання заборгованості із заробітної плати набули системного характеру. Так, станом на 25.09.2018 року складає понад 815,0 млн. гривень. Заборгованість мають майже всі державні вугледобувні підприємства, найбільш критична ситуація склалася на державних підприємствах «Селидіввугілля» - 217,3 млн. грн., «Первомайськвугілля» і «Львіввугілля» відповідно 134,1 млн. грн. та 131,4 млн. грн., ПАТ «Лисичанськвугілля» - 105,2 млн.грн., «Мирноградвугылля»- 62, 2 млн. грн.

Додаткові кошти фінансування галузі у розмірі 1.4 млрд. грн. за програмою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції», які передбачені прийнятим у липні поточного року Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», внесеного народним депутатом України Бондарем М.Л. та іншими депутатами, до цього часу так і не дійшли до підприємств, незважаючи на їх критичний виробничий стан і максимальну соціальну напругу у всіх регіонах.

Особливу стурбованість Профспілки викликають проектні граничні показники бюджетного фінансування вугільної галузі на наступний 2019 рік. Обсяг бюджетних витрат на вугільну галузь всього складає 2,6 млрд. грн., або 34,0% від розрахунків Міненерговугілля України, підтриманих Профспілкою працівників вугільної промисловості України (7, 6 млрд. грн.).

Запропоновані Урядом обсяги видатків за бюджетними програмами вугільному сектору у проекті Державного бюджету на 2019 рік не забезпечать проведення реформ та стабілізацію виробничої діяльності підприємств, а призведуть до фінансового краху більшості шахт та значних соціально-економічних потрясінь.

Міненерговугілля України, в особі Міністра Насалика І.С. крім популістських проектів та заяв з питань реформування галузі і розмов про погашення заборгованості та своєчасність виплати заробітної плати працівникам самоусунувся від вирішення нагальних виробничих та соціальних проблем галузі.

В обговорення даного питання взяли участь голови територіальних організацій Профспілки: Бабіч В. М. , Іванішин В. Т., Древаль П. П. , Турчин О. П.. Щербань В. П., голова первинної профспілкової організації Віхоть Р. Г. та заступники голів територіальних організацій Профспілки Тютюнник М. М. та Марценюк В. С. Всі виступаючі наголошували на безвідповідальному відношенню Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика до виконання законодавчих та нормативно- правових актів Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України . Також профспілкові лідери наполягали на необхідності вирішення нагальних питань державних вугільних підприємств. Зокрема, виплату поточної заробітної плати та погашення існуючих боргів з неї, відвантаження вугілля зі складів та відсутність залізничних вагонів, введення в дію нових лав та підготовку державних вугільних підприємств до осінньо-зимового періоду та інші питання.

Враховуючи вищевикладене, Президія ЦК Профспілки вирішила:

1. Визнати роботу Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. щодо формування та реалізації ефективної державної політики у вугільній промисловості незадовільною.

2. Звернутися до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням:

- направити до Верховної Ради України подання про звільнення Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С.;

- надати доручення профільному Віце-прем'єр-міністру України Кістіону В.Є. стосовно термінового проведення наради за участі в.о. Міністра фінансів України Маркарової О.С., Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. та Голови Укрвуглепрофспілки Турманова В.І. на якій обговорити питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати та фінансування галузі.

3. Звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Денисової Л.Л. щодо порушення прав людини на оплату праці у вугільній промисловості України.

4. ЦК Профспілки ініціювати перед Сторонами підписантами Галузевої угоди переговорів щодо підвищення рівня заробітної плати працівникам вугільної промисловості.

5. Вимагати від Міністра енергетики та вугільної промисловості України :
- забезпечити погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам та своєчасну її виплату;

- підготовити та ініціювати перед Кабінетом Міністрів України зміни до чинного законодавства в частині реструктуризації та ліквідації заборгованості підприємств до бюджету та соціальних фондів, оподаткування підприємств вугільної галузі та продовження мораторію на банкрутство вугледобувних підприємств до остаточного завершення процесів реформування.

6. Вимагати від Роботодавців всіх форм власності випереджаючого росту заробітної плати в порівнянні з продуктивністю праці.

7. Підтримати рішення Президії ФПУ щодо проведення 9 та 17 жовтня 2018 року Всеукраїнських профспілкових акцій протесту .

8. Головам профспілкових організацій усіх рівнів:

- довести до відома трудових колективів дане рішення Президії ЦК Профспілки, а також прийняти рішення щодо проведення галузевої акції протесту у місті Києві, у разі невиконання вимог Профспілки;

- дану Постанову направити до Прем’єр-міністра України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, ТОВ «ДТЕК», ТОВ «Метінвест холдинг», Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України», Федерації профспілок України та Національної служби посередництва і примирення.

Також Президія ЦК Профспілки на своєму засіданні розглянула питання щодо наступу на право шахтарів на пенсію незалежно від віку.

По даному питанню з інформацією виступила Марченко Н. Г. – завідувач відділом з правової роботи апарату ЦК Профспілки.

У своєму виступі вона зазначила, що на протязі двох років і до цього часу не виконано доручення Уряду щодо відновлення права на пенсію на пільгових умовах для працівників, які працюють в підземних умовах 50 і більше відсотків в обліковому періоді, яке було скасовано у 2016 році шляхом внесення змін до Списків № 1 та № 2, наразі в такий же незаконний спосіб без обговорення та узгодження з профспілками, кабінетним методом прийнято рішення, яке спрямоване на звуження права на пенсію на пільгових умовах незалежно від віку для працівників, що працюють безпосередньо в підземних умовах повний робочий день.
При цьому Міністерством соціальної політики України та Пенсійним фондом України на підставі обопільного (двостороннього спільного) листування було припинено застосування чинного роз’яснення Міністерства соціального забезпечення України № 8 від 20.01.1992 р. «Про порядок врахування трудового стажу, що дає право на пенсію незалежно від віку працівникам, безпосередньо зайнятим повний робочий день на роботах, передбачених статтею 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (надалі Порядок). Цей Порядок був прийнятий Міністерством соціального забезпечення України у законний спосіб на виконання Постанови Верховної Ради України № 1931-ХII від 06.12.1991 р. «Про порядок введення в дію Закону України «Про пенсійне забезпечення», пунктом 5 якої Міністерству наддавалось право та повноваження з надання роз'яснень щодо порядку застосування прийнятого нового Закону.

Вищезазначені Роз'яснення та Порядок були введені в дію з 1 січня 1992 року без обмеження строку дії і до цього часу не скасовані в установленому законодавством порядку. Підстави, що наведені у листах Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України, скерованих до регіональних органів Пенсійного фонду України з метою припинення застосування Порядку при визначенні права шахтарів на пенсію незалежно від віку, не засновані на чинному законодавстві і є надуманими.

У зв’язку з цим та враховуючи чисельні звернення до профспілкових органів всіх рівнів працівників, яким було відмовлено в нарахуванні пенсії незалежно від віку на підставі листів Міністерство соціальної політики України та Пенсійного фонду України, якими між ними була погоджена спільна позиція щодо неврахування зазначеного Порядку при призначенні пенсії шахтарям, Профспілкою 20.09.2018 р. були скеровані до Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України відповідні заперечення та вимоги на скасування незаконних дій, внаслідок яких суттєво звужені права шахтарів на пенсію .

На підставі викладеного, Президія ЦК Профспілки прийняла відповідні рішення :

1. Визнати дії Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України антисоціальними та такими, що прийняті в незаконний спосіб.

2. Звернутися до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням надати спеціальне доручення Віце-прем’єр-міністру України Розенку П.В. з розгляду та вирішення проблемних питань пенсійного забезпечення шахтарів із залученням безпосередньо Міністра соціальної політики України Реви А.О., керівників інших зацікавлених державних установ і відомств та Профспілки.

3. Запропонувати Міністру енергетики та вугільної промисловості України Насалику І.С. та Голові Федерації роботодавців ПЕК Янку С.В., зважаючи на суттєвий вплив та негативні наслідки зазначеної соціально важливої проблеми на забезпечення кадрового потенціалу вугільної галузі, в рамках наданих повноважень вжити відповідних заходів щодо прискорення її розгляду та позитивного вирішення.

4. Звернутися до голови Федерації профспілок України Г.В. Осового щодо вжиття відповідних заходів на підтримку вимог Профспілки щодо повернення скасованих та звужених прав працівників вугільної галузі, що працюють на підземних роботах, на належне пенсійне забезпечення.

5. Головам профспілкових організацій усіх рівнів: довести до відома трудових колективів дане рішення Президії ЦК та звернутися до місцевих органів виконавчої влади щодо можливості підтримки вимог шахтарів з питань пенсійного забезпечення, як одного з основних мотивуючих факторів престижності шахтарської праці.
6. Дану Постанову направити до Прем’єр-міністра України, Міністра енергетики та вугільної промисловості України, Голови Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу» та Голови Федерації профспілок України.

На засіданні Президії ЦК Профспілки було розглянуто ряд питань, спрямованих на організаційну діяльність Профспілки.