зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

16 Жовтня 2018
Брифінг у Верховній Раді України
Сьогодні, 16 жовтня, у приміщенні Верховної Ради України відбувся брифінг народного депутата України Сергія Капліна за участі Голови Федерації профспілок України Григорія Осового, Голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктора Турманова та інших представників членських організацій ФПУ.

На даному брифінгу було зосереджено увагу на необхідності вирішення нагальних проблем, що стосуються пріоритетного напрямку розвитку вітчизняного виробництва, створення робочих місць, підвищення соціальних стандартів працівників і пенсіонерів, зменшення тарифів на природний газ, паливо, електроенергію та житлово-комунальні і транспортні послуги, невідкладного повернення боргів по заробітній платі та інших питань, що покладені в основу вимог Федерації профспілок України до Верховної Ради, Уряду України і роботодавців, які мають бути передані у зазначені інстанції під час проведення масштабної профспілкової акції у місті Києві 17 жовтня 2018 року.

Під час виступу на брифінгу Голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов наголосив на активну підтримку вугільниками країни даної протестної акції та визначив основні вимоги шахтарів.

Найголовніше, - це вжиття кардинальних дій керівництвом Уряду України стосовно виведення вугільної галузі з наявного кризового стану. За багато років поспіль межа заборгованості по заробітній платі шахтарям сягнула понад 1 млрд. гривень. Незважаючи на постійний натиск Профспілки і активну підтримку народних депутатів, фракцій і депутатських груп Верховної Ради України, в результаті безвідповідального відношення Міненерговугілля, Міністерства фінансів України та інших державних органів, залишаються невиконаними особисті доручення Прем'єр-міністра України стосовно додаткового фінансування галузі у розмірі 1,4 млрд. грн. за програмою "Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції", що передбачено прийнятим ще в серпні п.р. Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік".

Складною залишається ситуацію і з плануванням фінансування бюджетних програм вугільної галузі на 2019 рік. На цей час запропонований Мінфіном України граничний обсяг формування видатків за бюджетними програмами вугільного сектору Міненерговугілля України становить лише одну третину від необхідних витрат.

Головна мета участі шахтарів в акції 17 жовтня п.р. - це донести до керівництва Держави зазначені вимоги з метою прийняття конкретних заходів щодо їх невідкладного вирішення.