зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

12 Листопада 2018
Постійно діюча комісія з охорони праці Міненерговугілля України підвела підсумки за ІІІ квартал та 9 місяців 2018 року
9 листопада, відбулося засідання Постійно діючої комісії з охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості України з підведення підсумків роботи вугледобувних підприємств, що належать до сфери управління Міненерговугілля України, з питань охорони праці та промислової безпеки за ІІІ квартал та 9 місяців 2018 року.

Захід було проведено під головуванням заступника Міністра Юлії Підкоморної.

В роботі засідання прийняли участь заступник Міністра Анатолій Корзун, генеральні директори державних вугільних підприємств, представники Фонду соціального страхування України, Міжнародної організації праці, Центрального штабу ДВГРС та профспілок вугільної галузі України.

Від Укрвуглепрофспілки брав участь у роботі засідання заступник голови Профспілки Валерій Мамченко.

Учасники проаналізували ситуацію на державних вугледобувних підприємствах. Зокрема, з доповіддю виступив начальник управління з охорони праці, промислової безпеки та цивільного захисту Ігор Ященко. Він надав інформацію, що за 9 місяців 2018 року сталося 278 нещасних випадків загального травматизму, в тому числі 8 зі смертельними наслідками (у порівнянні з 2017 р. – 320 випадків, в тому числі 14 зі смертельними наслідками). За даний період зареєстровано 346 випадків профзахворюваності, що на 130 випадків більше, ніж за аналогічний період минулого року (216).

В своєму виступі Валерій Мамченко зосередив увагу на головній причині такого стану з охорони праці на державних вугледобувних підприємствах, а саме - хронічному недофінансуванні вугільної галузі, зменшенні вуглевидобутку, і як наслідок фінансовій незбалансованості державних шахт.

Про це свідчать наведені дані стосовно фінансування комплексної Програми з охорони праці та промислової безпеки за 9 місяців 2018 року.
В цілому по всіх вугледобувних підприємствах було заплановано використати на виконання заходів комплексної Програми за 9 місяців 2018 року – 279 млн. грн.
Проте, незважаючи на те, що в 2018 році відрахування на охорону праці збільшилися на 18,25 млн.грн. і склали майже 102 млн. грн., але їх обсяг не є достатнім і склав всього третину від необхідного.

З шести розділів Програми «Комплексних заходів з поліпшення стану охорони праці…» чотири з них залишися недофінансованими, в тому числі: найбільше по розділах:
«Придбання засобів колективного захисту» - 36,6 млн. грн.;
«Придбання засобів індивідуального захисту» - 139,3 млн. грн.

Валерій Мамченко наголосив і на такій причині, що безпосередньо впливає на стан охорони праці, як плинність кваліфікованих керівних кадрів, інженерно-технічних спеціалістів. Як наслідок – погіршення виробничої і технологічної дисципліни на всіх рівнях.

На комісії також були обговорені питання щодо забезпечення протиаварійного й протипожежного захисту, профілактики страхових випадків, впровадження системи управління охороною праці, розробленої на базі міжнародних стандартів.

По результатах засідання ПДК було прийнято відповідне протокольне рішення.