зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Листопада 2018
Про утворення Національної вугільної компанії
22 листопада, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України відбулася нарада з організаційних питань діяльності новоутвореного державного підприємства «Національна вугільна компанія».

Зазначена нарада відбулася під головуванням Заступника Міністра Анатолія Корзуна та участі виконуючого обов’язки генерального директора державного підприємства «Національна вугільна компанія» Віталія Довгаля, керівників підрозділів Міненерговугілля України, генеральних директорів державних вугільних підприємств, організацій та наукових установ, а також ініціаторів даної зустрічі – заступника голови Укрвуглепрофспілки Валерія Мамченка, голів відповідних територіальних і первинних організацій Профспілки (всього від Укрвуглепрофспілки - 32 представника).

За повідомленням заступника Міністра Корзуна А.А., Міненерговугілля України здійснює необхідні організаційні заходи стосовно забезпечення виконання Розпорядження Уряду від 6 грудня 2017 р. № 1019р «Про утворення державного підприємства «Національна вугільна компанія», зазначивши, що кожний день затримки виконання даного рішення несе значні фінансові втрати, які протягом одного року становлять майже два мільярди гривень. А ці кошти можуть бути безпосередньо спрямовані на технічний розвиток і збільшення вугільного виробництва – цієї вкрай важливої складової в умовах необхідного реформування і розвитку вугільної промисловості України. І в нинішніх умовах вкрай обмеженого бюджету фінансування вугільної галузі створення зазначеної вугільної компанії є чи неєдиний вихід із вкрай скрутного становища.

До того ж, як запевнив заступник Міністра при проведенні запропонованої реорганізації управління державними вугільними підприємствами жоден із працівників вугільної галузі не буде звільнений, лише буде внесено відповідний запис у трудові книжки працівників. Надалі з роз’ясненнями виступили Довгаль В.Ю., Владиченко О.О., Білоус С.І., Грядущий Б.А., Татаринов А.А.

В ході обговорення від Укрвуглепрофспілки виступили голови територіальних організацій Торецької – Щербань В.П., Первомайської – Подгорний В.В., Покровсько-Мирноградської – Сиротюк Р.П., Львівської – Турчин О.П., Волинської – Калістратов Ю.І. та ряду первинних організацій Профспілки, а також заступник голови Профспілки Валерій Мамченко, який зосередив увагу учасників зустрічі на наступних аспектах:

1. Будь-яке реформування вугільної галузі має провадитися за умови своєчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам.

2. Головне завдання реформування вугільної галузі це, кратне – у декілька разів збільшення видобутку вугілля за рахунок модернізації та розвитку виробництва на базі фінансових інституцій.

Для реорганізації цих завдань необхідно:

- створити в Міненерговугілля України «Антикризовий штаб» за участі представників Профспілки;

- підготувати та подати до Верховної Ради проект Закону України щодо забезпечення отримання в повному обсязі визначених 1,4 млрд. грн. із спецфонду, спрямованих на виплату заробітної плати шахтарям.

- списання або ж реструктуризація кредиторської заборгованості держструктур вугільників у наявній сумі 23 млрд. грн.;

- на період реформування галузі необхідно забезпечити своєчасну виплату заробітної плати шахтарям за рахунок виділення з Держбюджету країни не менше, ніж по 2,4 млрд. грн. в рік. З цією метою необхідно внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Для збільшення вуглевидобутку здійснити комплекс заходів по залученню у вугільну галузь на потреби модернізації та розвитку не менше 3 млрд. грн. на рік.

Статус створюваємої державної Національної вугільної компанія має бути підвищений до рівня Акціонерної державної вугільної компанії із безпосереднім підпорядкуванням Кабінету Міністрів України.

Необхідно також звернутися до Президента України з пропозицією про проведення Всеукраїнської наради з питань перспективи вугільної промисловості України за участі Прем’єр-міністра України , керівників міністерств, відомств, організацій роботодавців і Профспілок.

Всі висловлені пропозиції представників Профспілки працівників вугільної промисловості України були схвально прийняті учасниками наради, і надалі згідно протокольного доручення Міненерговугілля України мають бути реалізовані шляхом здійснення відповідних заходів.